Medicinarima neće da povećaju plate ni 15 eura

Prema njegovim riječima, pregovori će biti nastavljeni, a Sindikat očekuje da Vlada nađe dodatna rješenja
0 komentar(a)
strajk, kc, zdravstvo, Foto: Boris Pejović
strajk, kc, zdravstvo, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 10.11.2011. 15:03h

Ponuda Vlade da medicinskim sestrama, tehničarima i higijeničarima poveća platu za 15 eura nije prihvatljiva republičkom odboru Sindikata zdravstva, koji djeluje pri Uniji slobodnih sindikata, kazao je predsjednik te organizacije, Vladimir Pavićević.

"Vlada je ponudila linearno povećanje plata za taj iznos i samo tim kategorijama, što nama nije prihvatljivo, i štrajk se nastavlja", rekao je Pavićević agenciji MINA i dodao da ta ponuda ne predviđa povećanje plata doktorima.

Prema njegovim riječima, pregovori će biti nastavljeni, a Sindikat očekuje da Vlada nađe dodatna rješenja.

"Najvjerovatnije ćemo narednih dana imati sastanak sa republičkim odborima, gdje ćemo se dogovarati o sljedećim koracima", naveo je Pavićević.

On je rekao da neće biti najavljenog izlaska zdravstvenih radnika na ulice, jer će sačekati dogovor sa Sindikatom koji djeluje pri Savezu Sindikata, da bi zajedno nastavili sindikalnu borbu.

"Mi smo bili stava da već treba praviti proteste, njihov stav je nešto drugačiji, i nadam se da ćemo se ubrzo usaglasiti", zaključio je Pavićević.

Zaposleni u zdravstvu, njih oko 8,4 hiljada, počeli su jednosatni štrajk 10. oktobra, a generalni 31, tražeći da im se zarade vrate na nivo iz 2009. godine, odnosno da se svakom zaposlenom plata uveća za 60,9 eura.

Zdravstveni radnici su, osim visinom zarada, nezadovoljni i ukidanjem određenih nadležnosti definisanih granskim ugovorom, kao i nepotpisivanjem tog dokumenta.

Bonus video: