Skoro pola građana Crne Gore je informatički nepismeno

Informatička pismenost je veća kod mlađeg stanovištva, i ravnomjerno opada sa povećanjem starosnog doba
135 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 10.11.2011. 11:02h

Popisom stanovništva, domaćinstava i stanova 2011. godine po prvi put su se prikupljali podaci o poznavanju rada na računaru.

Monstat je saopštio da podaci dobijeni popisom pokazuju da 35 odsto stanovništva starije od 15 godina zna da koristi sve 4 ponuđene aplikacije (Word, Excell, Internet, provjeravanje elektronske pošte). Time se podrazumijeva da su kompjuterski pismeni.

Poznavanje rada na računaru se definiše kao mogućnost korišćenja osnovnih računarskih aplikacija za izvršenje svakodnevnih zadataka.

Jednu, dvije ili tri aplikacije koristi 16 odsto stanovništva i smatraju se kao djelimično informatički pismeni.

Nijednu aplikaciju ne koristi čak 48 odsto stanovništva, dok 1 odsto ispitanih nije odgovorilo na to pitanje.

Stanovništvo starosti 15 i više godina prema poznavanu rada na računaru (Monstat)

Informatička pismenost je veća kod mlađeg stanovištva, i ravnomjerno opada sa povećanjem starosnog doba, te je tako 68 odsto stanovništva starosnog doba od 15 do 24 godine, kompjuterski pismeno.

Najviše pismenih u Budvi, Šavnik na posljednjem mjestu

Posmatrano po opštinama, najveći procenat kompjuterski pismenog stanovništva je u Budvi i to 46 odsto, Tivtu i Kotoru 42 odsto u Podgorici 41 odsto i Herceg Novom 40 odsto, dok je najmanji u Šavniku gdje je svega 17 odsto stanovništva kompjuterski pismeno, a zatim u Andrijevici i Plužinama 18 odsto.

"Ja bih ovaj podatak povezala sa tim da je kompjuterska pismenost mnogo veća kod mlađeg stanovništva i da opada sa povećanjem starosti. Upravo je u ovim opštinama prosječna starost stanovništva i najveća”, objasnila je načelnica odjeljenja za demografiju i popis stanovništva Snežana Remiković.

Žene i muškarci jednaki

Polna struktura pokazuje da je podjednak broj kompjuterski pismenih žena i muškaraca.

Međutim, ako posmatramo samo žene starije od 15 godina 34 odsto njih je kompjuterski pismeno, 15 odsto djelimično poznaje rad na računaru, a 50 odsto ne poznaje rad na računaru.

Struktura muškaraca starijih od 15 godina pokazuje da je 35 odsto muškaraca kompjuterski pismeno, 17 odsto djelimično poznaje rad na računaru, a 47 odsto ne poznaju rad na računaru.

Kompletan izvještaj Monstata možete preuzeti ovdje.

Polovina stanovništva na Facebooku

Tokom jučerašnjeg dana, nakon najave Monstata da će danas objaviti rezultate popisa koji se odnose na, pored ostalog, nivo informatičke pismenosti, putem naše Facebook stranice smo dobili i neke prognoze posjetilaca "Vijesti online".

Sandra Pavićević Đonović i Vojislav Lepetić su bili jako blizu, prognozom da je u Crnoj Gori 30 odsto informatički pismenih građana.

Bećo Međedović i Stefan Đajić su bili veće optimiste i očekivali rezultat od 49 odsto, čak 53 odsto.

"Svi koji koriste Facebook su pismeni, znači 95 odsto", kaže Nino Dautović.

Iako čak 48 odsto ispitanih ne koristi nijednu od aplikacija koje su ponuđene kao odgovor na proteklom popisu, te samim tim spadaju u kategoriju informatički nepismenih, Crna Gora može makar da se podiči brojem korisnika Facebook društvene mreže. Na Facebooku je čak 296.520 profila iz Crne Gore, što je 44,47 odsto - izgleda ona polovina stanovništva koja, po Monstatovim rezultatima, koristi makar jednu od aplikacija ponuđenih na popisu.

Engleski na prvom mjestu

Monstat je danas saopštio i rezultate koji se odnose na poznavanje stranih jezika.

Građani Crne Gore najviše znaju engleski jezik i to 26 odsto od ukupnog broja stanovnika starosti preko 15 godina. Ruski poznaje 9 odsto, italijanski 5, a francuski i njemački jezik tri odsto stanovnika.

Direktorica Monstata Gordana Radojević je objasnila da je poznavanje stranih jezika definisano kao sposobnost da lice razumije, govori, čita i piše neki strani jezik. Podaci su sakupljani za najviše tri strana jezika, za stanovništvo staro 15 i više godina i dobijeni su isključivo na osnovu izjave građana. Kako je saopšteno sve ostale jezike koristi manje od jedan odsto građana.

Engleski se prema popisu najviše govore Budvani 39 odsto, u Kotoru i Herceg Novom 38 odsto i Tivtu 37 odsto, a taj jezik najmanje znaju u Rožajama i Plužinama – svega 10 odsto građana.

"Najveći procenat stanovnika koji zna ruski jezik zabilježen je u sjevernom regionu i to Šavniku, Žabljaku i Mojkovcu 19 odsto, a najmanje u Ulcinju 2 odsto. Italijanski koristi 16 odsto Kotorana i 10 odsto Novljana i to su opštine u kojima se najviše zna taj jezik. Ulcinajni najviše govore Njemački jezik i to 13 odsto, dok francuski jezik zna pet odsto Kolašinaca”, kazala je Remiković.

Engleski je prema statističkim podacima najzastupljeniji u južnom regionu 33 odsto, kao i italijanski 9 odsto i njemački 6,6 odsto. Stanovništvo centralne i sjeverne Crne Gore sa 10 odsto podjednako zna ruski jezik, dok je francuski podjednako rapodijeljen po svim regionima.

Statistika je pokazala i da populacija starosti između 20 i 29 godina dominira u poznavanju stranih jezika, dok je kod ruskog jezika zabilježen i skok kod populacije od 50 do 59 godina. Žene su u prednosti kada je u pitanju znanje engleskog, ruskog, italijanskog i francuskog jezika i jedino njemački jezik zna više muškaraca.

Galerija

Bonus video: