Iz Rudnika uglja tvrde da nema bojazni od klizišta u blizini pumpe

Iz rudnika napominju da je eksploatacija na najkritičnijem dijelu kopa po infrastrukturne objekte već završena
0 komentar(a)
pukotina, Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
pukotina, Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 07.11.2011. 18:09h

Pukotina koja se pojavila na obodu kopa nekadašnje Cementare Rudnika uglja, koja je jednim dijelom zahvatila i saobraćajnicu u blizini Jugopetrolove benzinske pumpe, ne može izazvati nekontrolisano klizanje veće količine zemlje niti ugroziti infrastrukturne i građevinske objekte u neposrednoj blizini, tvrde u Rudniku uglja.

Oni svoje tvrdnje potkrepljuju činjenicom da su prije otvaranja ležišta, rađena opsežna geološka istraživanja, te da urađena revizija projektne dokumentacije ne ostavlja ni najmanju dilemu da može doći do klizanja terena.

Pukotina koja je zahvatila i kolovoz nedavno se pojavila, kako kažu u Rudniku, nakon kiša koje su uslijedile nakon dužeg sušnog vremena na prostoru od nekoliko desetina metara.

Prije otvaranja ležišta, rađena opsežna geološka istraživanja

„Nakon pojave pukotine u Sektoru proizvodnje odmah su preduzete dodatne mjere kako bi se preduprijedilo bilo kakvo iznenađenje i eventualno spriječilo širenje pukotine ili klizanje terena. Izgrađen je potporni nasip i uspostavljeno neprestano eološko i geodetsko snimanje i praćenje situacije na terenu. Mjerenja i ispitivanja su pokazala da je teren u cjelokupnom obodu kopa u stabilnom stanju i da se pukotina nije povećala i da se nije pojavila na bilo kom drugom mjestu. Iz tog razloga stručne službe Rudnika odgovorno, moralno i materijalno tvrde i obavještavaju građane da mogu biti sigurni da ni u kom slučaju ne može biti nepovoljnih posljedica po infrastrukturne i bilo koje druge objekte u bližoj i daljoj okolini, izazvane eksploatacijom uglja i rudarskim radovima u ovom dijelu kopa”, navodi se u saopštenju Rudnika uglja.

Pukotina će uskoro biti sanirana

U toj kompaniji kažu da zbog blizine grada eksploatacija u tom kopu se odvija po posebnom režimu, bez miniranja, isključivo po osnovu usvojene projektne dokumentacije, opštinskih i republičkih dozvola, uz stalnu kontrolu i prisustvo nadležnih inspekcija.

Iz rudnika napominju da je eksploatacija na najkritičnijem dijelu kopa po infrastrukturne objekte već završena

„Napominjemo da je eksploatacija na najkritičnijem dijelu kopa po infrastrukturne objekte već završena, bez bilo kakvih nepoželjnih posljedica i ometanja životnih tokova grada i da se rekultivacija tog terena već sprovodi i dijelom privodi kraju”, kažu u Rudniku.

Iz najveće pljevaljske kompanije poručuju da je u toku procedura i da će pukotinu na kolovozu veličine tri metra kvadratna uskoro sanirati i put dovesti u prvobitno stanje.

Bonus video: