Kako bezbjedno skrenuti u Ulcinjsku ulicu?

Treća traka predstavlja opasnost za vozače iz oba pravca zbog čega su česti zastoji, neprijatna kočenja, svađe, ubjeđivanja oko prvenstva prolaza
0 komentar(a)
Ažurirano: 07.11.2011. 17:51h

Treća saobraćajna traka iz Bulevara Ivana Crnojevića, predviđena za skretanje lijevo u Ulcinjsku ulicu, istovremeno je i nastavak druge saobraćajne trake za vozače koji dolaze iz suprotnog pravca, odnosno iz Maslina.

Ukoliko se iz centra grada uputite ka naselju Masline, prateći signalizaciju na putu možete završiti u saobraćajnoj traci sa suprotnim smjerom i tako se naći “oči u oči” sa drugim vozačem.

Treća traka predstavlja opasnost za vozače iz oba pravca zbog čega su česti zastoji, neprijatna kočenja, svađe, ubjeđivanja i prepirke oko prvenstva prolaza.

Na ovaj problem “Vijestima” je ukazalo nekoliko vozača koji kažu da nadležni ni nakon četiri mjeseca nijesu preduzeli ništa da riješe problem, a postoji opasnost da dođe do udesa sa tragičnim posljedicama.

Suženje zadaje muke vozačima

Suženje na raskrsnici najviše muke zadaje vozačima iz drugih krajeva Crne Gore, koji neočekivano, nakon izlaska sa podvožnjaka, nemaju vremena da se prestroje u svoju desnu traku i neizostavno završe u trećoj, spornoj traci, gdje lako mogu naletjeti na automobil iz suprotnog pravca.

Sugrađani koji svakodnevno saobraćaju tom saobraćajnicom kažu da je mogućnost prestrojavanja minimalna, i na nivou podviga, jer je takav manevar gotovo nemoguće izvesti zbog saobraćajnih gužvi, ako i zbog saobraćajnice koja od podvožnjaka do Ulcinjske ulice ima oko 300 metara.

Opasnost od sudara i nemilih događaja povećava se kada pada kiša i kada se vidljivost horizontalne signalizacije smanjuje.

Ugroženi i pješaci

Na raskrsnici Bulevara Ivana Crnojevića i Ulcinjske ulice naročito su ugroženi pješaci, ukoliko žele da preko obilježenog pješačkog prelaza pređu na suprotnu stranu kolovoza.

Za sugrađane vozače raskrsnica na Bulevaru Ivana Crnojevića opasnija je i od raskrsnice kod Sahat kule.

Izgradnja druge faze miniobilaznice, koja obuhvata most, vijadukt i pristupne puteve koštala je na tenderu osam miliona eura a izvođač radova bila je kompanija „Tehnoput”. Miniobilaznica je dio velike saobraćajnice od Zlatice do Bulevara Vojisavljevića na Zabjelu i ima sedam kilometara. Vrijednost cjelokupne miniobilaznice bila je 21,5 miliona eura.

Galerija

Bonus video: