Zarđali limeni krovovi i oštećene fasade "krase" većinu zgrada na Žabljaku

Najviše problema je u naplati akontacije kod poslovnih prostora u privatnom vlasništvu
143 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 07.11.2011. 15:00h

Zarđali limeni krovovi, oštećene fasade, dotrajali i zapušteni ulazi i neuredni podrumi, zajednički su imenitelj za većinu od 28 stambenih zgrada u Žabljaku, izuzimajući zgradu "Razvršje", starih između 25 i 65 godina.

U njima je 201 stambena jedinica i 25 poslovni prostora.

Ružnu sliku grada, koji slovi za prijestonicu Ekološke države Crne Gore zimi, upotpunjuju snijeg na krovovima, koji najčešće niko ne čisti, ledenice koje prijeteći vise i neočišćeni i zaleđeni ulazi.

Izuzetak čini nekoliko stambenih zgrada koje, isključivo zahvaljujući složnim stanarima, izgledaju onako kako dolikuje prirodnim ljepotama ovog ovog turističkog kraja.

Sekretar resornog opštinskog Sekretarijata Sava Zeković kaže da je osnovni razlog ovakvog stanja, pored neodgovornosti stanara, neadekvatna primjena propisa koji tretiraju etažnu svojinu kao i nepostojanje inspekcije za stanovanje koja djeluje pri ministarstvu uređenja prostora u turizma.

"Gotovo sve stambene jedinice otkupljene su i prešle u vlasništvo nosilaca stanarskog prava. Najveći dio poslovnih prostora kroz proces privatizacije postao je privatnom svojinom. Sa mnogo truda u većini zgrada uspjeli smo u nastojanju da se formiraju organi upravljanja, izabere skupština stanara, predsjednik i postavi upravnik zgrade. U nekoliko zgrada to još uvijek nije učinjeno a tamo gdje jeste nije zavidno poštovanje ažurnost uplate akontacije na žiro račun zgrade iz kojih sredstava bi se vršile popravke zgrada. Najviše problema je u naplati akontacije kod poslovnih prostora u privatnom vlasništvu. Mnogo bolja situacija je sa poslovnim prostorima u vlasništvu državnih i opštinskih organa i preduzeća", kaže Zeković i dodaje da na Žabljaku nema agencija za stanovanje niti druge firme koja se bavi poslovima održavanja stanova.

Najmlađe zgrade sa najviše problema

Najviše problema je u najmlađim stambenim zgradama gdje su skoro po pravilu stanove dobijali najistaknutiji po položaju u ovom gradu.

Stanovi su kasnije za male pare otkupljeni a onda jedan broj prodat. Sada su u kategoriji vikend stanova a njihovi novi vlasnici u ogromnom broju ne uplaćuju akontaciju za održavanje zgrada.

Najviše problema je u naplati akontacije kod poslovnih prostora u privatnom vlasništvu

Tako je stanje u stambeno poslovnoj zgradi u ulici Svetog Save, nedaleko od autobuske stanice.

Upravnik Simo Stanić kaže da su stanari uredni u svojim obavezama ali ne i vlasnici poslovnih prostora pa je bilo i sudskih procesa.

Ipak su uspjeli da skupe nešto novca i obnove dio fasade koji je najizloženiji vremenskim neprilikama.

Planovi su im da poprave dimnjake i krov pa i da se kreditno zaduže ali godinama ne uspijevaju ubijediti nadležne u državi da sa njihovog krova uklone antenu za mjerenje radioaktivnosti koja je po Stanićevom mišljenju štetna po zdravlje stanara ali i mještana ovog grada.

Galerija

Bonus video: