Dvije metalne rešetke za otpad na Morači

Planirano je da jednu rešetku postave u okolini Bioča, a drugu nizvodno od Vukovačkog mosta
58 pregleda 0 komentar(a)
Moraca, Foto: Boris Pejović
Moraca, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 06.11.2011. 19:23h

Glavni grad je raspisao tender za izbor najpovoljnije ponude za izradu projekta rešetki za sakupljanje otpada na rijeci Morači koja će sprečavati da otpad nesmetano ulazi u Skadarsko jezero. Prema riječima predstavnika Glavnog grada Zorana Ercega na rijeci Morači biće postavljene dvije rešetke.

" Prva će biti postavljena u okolini Bioča, a druga u blizini Golubovaca" rekao je Erceg.

Vrijednost nabavke sa PDV-om je 15.000,00 eura, a izvor finansiranja je donacija GIZ-Njemačka tehnička pomoć.

Tenderska dokumentacija, nakon uplaćenih devedeset eura na žiro-račun 550-3574-31, može se preuzeti radnim danima u prostorijama Glavnog grada od 8 do 15 časova, od 2. novembra.

Ponude se mogu dostaviti na arhivi radnim danima od 8 do 15 sati do 17. novembra do 12 sati.

Rešetka i na Rujeli

Predstavnici radne grupe, koju su sačinjavali predstavnici njemačke organizacije za razvojnu saradnju GIZ, Glavnog grada, gradskih opština Tuzi i Golubovci, Uprave za vode i Nacionalnog parka Skadarsko jezero, nedavno su predložili dvije lokacije za postavljanje rešetki.

Rešetka kod Ponara - nizvodno od Vukovačkog mosta sakupljala bi plastiku i granje, dok bi druga na mostu kod Bioča služila za zaustavljanje čvrstog materijala, prije svega debala.

Na tom sastanku je predloženo da se postavi i rešetka na rijeci Rujeli kod Tuzi, koja nanosi velike količine različitog smeća u Skadarsko jezero. Rešetke bi zadržavale različite vrste otpada, od plastične ambalaže, drvenih masa, pa do životinjskih leševa.

Direktor Nacionalnog parka Skadarsko jezero Zoran Mrdak izjavio je ranije da je potrebno da Glavni grad ima razvijen plan upravljanja otpadom.

- Materijal koji bi zadržavale rešetke trebalo bi svakodnevno čistiti kako bi se one očuvale – rekao je tada Mrdak.

Iskustva iz BIH i Srbije

Ukazujući na primjer rijeke Vrbas i jezera Bočac u Bosni i Hercegovini, gdje slična rešetka onemogućava prolaz 60 odsto drvene mase i 30 odsto ambalaže, Mrdak je tada istakao da se nada da će u Skadarskom jezeru uliv otpada biti umanjen za trećinu.

Problem sa velikom količinom otpada isplivao je nakon prošlogodišnjih januarskih poplava koje su pogodile područja u blizini Skadarskog jezera.

Nakon povlačenja vode građani Virpazara su u januaru pokrenuli akciju “Ispliva nam obraz - očistimo ga” u kojem su pored Crmničana učestvovali i zaposleni u privatnim kompanijama, ali i službenici državnih organa.

Bonus video: