"Nova gazeta": Oko 40 odsto Crne Gore u vlasništvu Rusa

“Gazeta” piše” i da se i nakon “letimičnog uvida u knjige” dobija osjećaj da polovina Crne Gore pripada Rusima
51 pregleda 0 komentar(a)
Budva, Foto: Arhiva Vijesti
Budva, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 06.11.2011. 12:35h

Da su tokom posljednjih godina građani Rusije kupili veliki broj nekretnina na crnogorskom primorju je već poznata stvar. Međutim, ono što stanovnici primorskih gradova vjerovatno ne znaju je ko su njihove nove komšije.

Tako, na primjer, Novljani vjerovatno nijesu svjesni da u njihovom gradu kuću ima važan političar iz Saratovske oblasti i poslanik Putinove “Jedinstvene Rusije”, kao i čelnici pravnog odjeljenja ruskog Ministarstva finansija.

Budvu su birali političari, a prema podacima “Nove gazete” crnogorsku metropolu turizma za odmor je odabrala zamjenica predsjedavajućeg Državne dume, kao i porodica državnog inspektora za energetiku.

U Petrovcu, koji agencije za nekretnine opisuju kao miran gradić, mjesto za odmor kupio je član uprave Moskve zadužen za nabavke, dok se u Krašićima kod Tivta osamio jedan od rukovodilaca izgradnje obilaznice oko Sankt Peterburga.

U selima Trebesin i Milovići ogromne parcele kupili su direktori jakih državnih komapnija koje se bave energetikom i rudarstvom.

Prema navodima iz “Nove gazete” koja je imala uvid u crnogorske katastarske knjige, “oko 40 procenata Crne Gore pripada Rusima”.

“Nova gazeta” je u saradnji sa Centrom za istraživanje korpucije i organizovanog kriminala, međunarodne organizacije koja okuplja novinare istraživače istočne Evrope, započela projekat traženja nekretnina činovnika, poslanika, moćnika i biznismena koji su bliski vlastima u primorskim zemljama.

“Gazeta” piše da je Crna Gora etiketirana kao “rusko VIP odmaralište”

“Gazeta” piše da je Crna Gora etiketirana kao “rusko VIP odmaralište” i da se i nakon “letimičnog uvida u knjige” dobija osjećaj da polovina Crne Gore pripada Rusima.

"Većinu vlasnika vila i stanova tek treba da identifikujemo (o njima ćemo pisati u narednim projektima), a sada prva epizoda", pišu poznate ruske novine, čiji tekst prenosimo u cjelosti.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: