Krivolovci opremu brane i pištoljima

Posao nadzornika je naročito rizičan u vrijeme zabrana, dodajući da se tokom godine na zaposlene “dva ili tri puta podiže oružje”
249 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 06.11.2011. 09:14h

Psovanje i vrijeđanje na radnom mjestu svakodnevica su za 12 nadzornika zaposlenih u Nacionalnom parku “Skadarsko jezero”. Krivolovci ih, kako tvrde nadzornici, često, ne želeći da im predaju opremu, vuku za rukave, pokušavaju fizički da se obračunaju ili, čak, potežu oružje.

Težak i naporan posao slabo je plaćen, a jezero umjesto njih 12, trebalo bi, kako kažu, da pokriva bar 25 čuvara.

“Nailazimo na različite neprijatnosti. Ima onih koji se ponašaju normalno, ali i onih koji psuju, vrijeđaju i ne dozvoljavaju da obavimo kontrolu. Posao nam dodatno otežava to što kontrolišemo goloruki, ne znajući da li je neko od krivolovaca naoružan”, kazao je nadzornik Batrić Popović.

Dok je vozio ekipu “Vijesti” u jednu od uobičajenih kontrola po jezeru, ispričao je da je prije nekoliko godina pet krivolovaca napalo njega i kolegu.

“Jedna patrola ne može čuvati ovoliku teritoriju. Uprkos tome, dajemo sve od sebe”, dodao je Popović.

Međusobno povezani

Obilazeći čunove po Skadarskom jezeru, on objašnjava da su krivolovci jako dobro organizovani i međusobno povezani.

“Svi su povezani - u momentu kada uhvatimo i kaznimo jednog, on zove ostale i svjetla svih lampi na Skadarskom jezeru se gase. Dešava nam se da imaju jače čamce od naših, pa ih teško možemo stići”, istakao je Popović.

Kontrola i kažnjavanje krivolova nije jedino zaduženje nadzornika, jer prate i nelegalnu gradnju, kontrolišu brodove, a u vrijeme turističke sezone naplaćuju i ulaznice za park.

Blizu obale love legalni ribolovci

Popovićev kolega Dražen Ivanović kazao je da se neprijatnosti uglavnom dešavaju, jer ljudi, koji love agregatima, lampama i ošćem, ne smatraju da time krše zakon.

“Blizu obale uglavnom love legalni ribolovci, koji godinama imaju dozvole i od toga žive. Malo dalje se mogu sresti krivolovci, najviše oko Zete, Podhumlja i Malesije, ali ih ima i u drugim djelovima jezera ka Lješanskoj nahiji”, priča on.

“Ne može nas gledati blagonaklono čovjek kome uzmemo pentu, čamac i svu opremu koja vrijedi oko 1.500 eura”

Šef Službe zaštite Nenad Ivanović kazao je da nije čudno što se susreću sa bijesom krivolovaca kada prilikom kontrola oduzmu opremu koja je jako vrijedna.

“Ne može nas gledati blagonaklono čovjek kome uzmemo pentu, čamac i svu opremu koja vrijedi oko 1.500 eura”, objašnjava on.

Godišnje oko 120 prijava

Direktor NP “Skadarsko jezero” Zoran Mrdak rekao je “Vijestima” da su najčešće prijave za nedozvoljeno ribarstvo, a tokom godine bude oko 120 prekršajnih i krivičnih prijava.

Kazao je da je posao nadzornika naročito rizičan u vrijeme zabrana, dodajući da se tokom godine na zaposlene “dva ili tri puta podiže oružje”.

“Nadzornici nijesu naoružani, nekada su bili. Sada, međutim, po Zakonu o zaštiti mobilnih lica, potrebno je da se ispune određeni preduslovi. Oni imaju rješenje da mogu nositi oružje, ali nam Uprava policije nije potpisala bliža uputstva o nošenju oružja”, objasnio je on.

Malo 12 nadzornika

Sa krivolovcima nemaju samo nadzornici problem, već i policija. Mrdak ističe da nemaju “sredstva prisile”, pa jedino što mogu da urade je da zamole osobu da im da svoje podatke, za koje se često ispostavi da su lažni.

“Drugo što možemo pokušati je da ga privedemo do najbliže područne policije, ali ni to nam ne ide dobro, jer nemamo način da to uradimo. I posljednja opcija je da pozovemo policiju, koja nekada dođe, a nekada ne može stići”, kazao je on.

I Mrdak tvrdi da je 12 nadzornika malo da kontrolišu jezero, pojašnjavajući da bi trebalo zaposliti još šest do osam radnika.

Nadzornicima je nedavno plata smanjena za 20 odsto, na osnovu kolektivnog ugovora NPCG.

Mrdak je kazao da je do tada nadzornicima zarada bila veća za 10 do 15 eura od primanja granično–pomorske policije, a sada je niža za deset do 13 odsto.

Tehnička opremljenost ne odgovara izazovima

Direktor NP CG Rade Gregović kazao je da se na konkursima za nadzornike uvijek javljao mali broj kandidata.

“Otežavajući faktor u sprovođenju zaštite prostora Nacionalnih parkova, predstavlja njihova razuđenost i nepristupačnost terena, tako da broj nadzornika i materijalno-tehnička opremljenost nisu dovoljni da odgovore svim izazovima sa kojima se oni suočavaju na terenu. Međutim, uprkos tome, prostor parkova se uspješno štiti od svih oblika devastacije“, kazao je Gregović.

Otežavajući faktor u sprovođenju zaštite prostora Nacionalnih parkova, predstavlja njihova razuđenost i nepristupačnost terena

U NP “Skadarsko jezero” u Službi fizičke zaštite zaposleno je 25 radnika od čega 12 nadzornika, u NP “Biogradska gora” je 8 nadzornika i jedan radnik na poslovima ambijentalne higijene i infrastrukture, u parku “Durmitor” radi 25 radnika, od čega 18 na poslovima ambijentalne higijene i infrastrukture i 7 nadzornika, dok je na “Lovćenu” 8 nadzornika i 1 zaposleni na poslovima ambijentalne higijene i infrastrukture.

Albanski ribari najopasniji

Prije 15 godina na jednog od nadzornika, koji danas radi kao vozač, u NP “Skadarsko jezero” pucali su albanski državljani koje je uhvatio u krivolovu. Kako je ispričao Mrdak, on je čudom preživio, jer je na njega ispaljen čitav rafal.

“Do prije pet-šest godina nadzor državne granice nije bio dobar, pa su često albanski ribari ulazili u naše vode. I sada imamo taj problem, ali poučeni ranijim iskustvima u tim slučajevima obavještavamo policiju, jer nadzornici tvrde da su susjedni ribari najčešće naoružani”, objašnjava Mrdak.

Tri godine borbe sa nelegalnim koncesionarima

Nelegalna eksploatacije pijeska i šljunka još je jedan od problema u NP “Skadarsko jezero”.

Mrdak je istakao da već tri godine zaredom, na tri lokacije, nelegalno se eksploatišu mineralne sirovine.

Nelegalna eksploatacije pijeska i šljunka još je jedan od problema

“O tome smo obavijestili i Upravu policije, Agenciju za životnu sredinu i Vodoprivrednu inspekciju. Tek sada je policija sa osnovnim državnim tužiocem procesuirala na pravi način jednog od počinilaca u Matagužima. Naši ljudi dežuraju danima na toj lokaciji ne bi li obezbijedili dodatne dokaze”, kazao je on.

Mrdak je najavio da će narednih godina više pritiskati nadležne, kako bi se riješio problem nelegalne eksploatacije pijeska i šljunka.

Galerija

Bonus video: