Pacijenti se ne žale na rad Kliničkog centra uprkos štrajku

Zbog štrajka zdravstvenih radnika pacijenti neće i ne smiju da trpe. U svim organizacionim jedinicama je puna radna atmosfera
76 pregleda 0 komentar(a)
Klinički centar, Foto: Luka Zeković
Klinički centar, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 05.11.2011. 14:50h

Klinički centar Crne Gore (KCCG) nije imao nijednu pritužbu pacijenata na rad zdravstvenih radnika koji, nezadovoljni visinom zarada, štrajkuju od ponedjeljka, kazali su iz te ustanove.

Iz KCCG su agenciji Mina rekli da ta ustanova, uprkos štrajku, nesmetano radi.

"Pacijenti koji se javljaju u KCCG dobijaju zdravstvenu uslugu u skladu sa stanjem u kojem se nalaze. Ambulante rade redovno, operativni programi se svakodnevno odrađuju prema planu direktora hirurških grana, tako da nijedan pregled ili operacija do sada nijesu otkazani zbog štrajka radnika“, naveli su iz Kliničkog centra.

Zakon o štrajku, dodali su, jasno definiše funkcionisanje javnih zdravstvenih ustanova u slučaju protesta zdravstvenih radnika, a zbog specifične djelatnosti kojom se bave ne postoji mogućnost generalne obustave rada u njima.

dluka o minimumu procesa rada u KCCG za vrijeme štrajka obuhvata Urgentni centar, Operacioni blok, kao i sve jedinice intenzivnog liječenja

Kako su dodali, odluka o minimumu procesa rada u KCCG za vrijeme štrajka obuhvata Urgentni centar, Operacioni blok, kao i sve jedinice intenzivnog liječenja.

"Odluka obuhvata rad u Porodilištu, Institutu za bolesti djece, kotlarnici i kisikani, u punom sastavu i u svim smjenama, uključujući dežurstva i pripravnosti“, precizirali su iz KCCG.

U toj ustanovi, kako su naveli, u potpunosti funkcionišu sva odjeljenja na kojima se liječe i borave pacijenti, uz dežurstva i pripravnost, rad jedinica za laboratorijsku, rentgen i funkcionalnu dijagnostiku.

"Rade ambulante za pacijente čije stanje ne trpi odlaganje i može dovesti do ugrožavanja njihovog zdravlja, kao i apoteke za neophodno snabdijevanje ljekovima i ostalim medicinskim sredstvima“, kazali su iz te ustanove.

Dodali su da za vrijeme štrajka funkcioniše i administracija, koja obezbjeđuje sigurnost funkcionisanja minimalnog procesa rada i koordinaciju u svim organizacionim jedinicama Kliničkog centra.

U KCCG su naglasili da se većina zaposlenih nije izjasnila za štrajk kao vid borbe za poboljšanje svog materijalnog statusa.

"Zbog štrajka zdravstvenih radnika pacijenti neće i ne smiju da trpe. U svim organizacionim jedinicama je puna radna atmosfera, i jedini pokazatelj da su zdravstveni radnici u štrajku je što jedan broj njih nosi bedževe na kojima piše štrajk", poručili su iz KCCG.

Bonus video: