Odluka Srbije da se pridruži tužbi je politička više nego pravna

Prema njegovim riječima, takav postupak Srbije suštinski neće imati značaj i "neće uticati na meritornost same presude"
0 komentar(a)
Boris Tadić, Foto: Luka Zeković
Boris Tadić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 05.11.2011. 13:02h

Odluka Srbije da se pridruži tužbi protiv Crne Gore u sporu Srpske pravoslavne crkve (SPC) pred sudom u Strazburu više je politička nego pravna, smatra izvršni direktor Centra za ljudska prava Univerziteta Crne Gore, Siniša Bjeković.

Eparhija budimljansko-nikšićka i još 11 organizacionih jedinica SPC podnijele su 2004. godine tužbu Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu zbog povraćaja imovine, a tužbi se u septembru pridružila Vlada Srbije.

"Sa procesno-pravnog aspekta dozvoljeno je da se neka država pridruži tužbi protiv neke druge države i tu nema puno toga da se komentariše. Sa političkog aspekta to može da ima značaj, jer nije uobičajno da se države uopšte pridružuju tužbama", pojasnio je Bjeković.

Prema njegovim riječima, takav postupak Srbije suštinski neće imati značaj i "neće uticati na meritornost same presude".

"To neće uticati na odluku, jer sud u Strazburu nije organ koji podliježe politici", rekao je Bjeković.

On je naveo da je činjenica da je SPC registrovana u Srbiji pitanje koje se "u Crnoj Gori razmatra sa raznih aspekata".

"Interesantno je da, iako SPC nije registrovana u Crnoj Gori kao posebna vjerska zajednica, raspolaže određenim pravima i obavezama u platnom prometu, a mislim da je čak registovana kao nosilac prava i obaveza", objasnio je Bjeković.

On smatra da je ta situacija "naš izum da se prećutno priznaju i takva statusna pitanja koja prave problem čak i stranim stučnjacima, jer nijesu u cjelosti u skladu sa zakonom".

Bonus video: