Bjelopoljci sa ovnovima zaustavljeni na granici sa Srbijom

Prošlog petka ovnove su nesmetano propuštali jer je premijer Lukšić svečano pustio u saobraćaj rekonstrisani granični prelaz
61 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 04.11.2011. 18:01h

Tridesetak Bjelopoljaca zaustavljeno je na graničnom prelazu Dobrakovo, jer im Veterinarska inspekcija i carinska služba nijesu dozvolili da iz Srbije uvezu 30-ak ovnova za predstojeći islamski praznik Kurban Bajram.

Vlasnici ovnova kupljenih u Brodarevu tvrde da ranijih godina nijesu imali problema da uvezu ovnove za taj vjerski praznik, te ih je najnovija odluka nadležnih na granici „teško pogodila“.

Almir Hodžić iz Gubavča ispričao je „Vijestima“ da je u posljednjih pet godina mogao nesmetano da uveze ovna za Kurban i da ga je jučerašnje zaustavljanje i vraćanje sa granice duboko razočaralo.

“Razlog što kupujemo ovnove u Brodarevu je prije svega cijena, pa po ovnu ušparamo i do 40 eura. Svi koji smo zaustavljeni i vraćeni kupili smo uglavnom po jednog ovna, a službenici na našoj državnoj granici bili su neumoljivi da nas puste”, kazao je Hodžić i dodao da sigurno ne bi imali problema da je blizu predizborna kampanja.

Kad je bio Lukšić puštali su ovnove

Zihno Kujović iz sela Metanjac kilometar udaljenog od graničnog prelaza Dobrakovo takođe je zaustavljen na granici.

“Kuća mi je na oko 200 metara granične linije i nijesu mi dozvolili da uvezem ovna i time obilježim praznik. Nijesam toliko imućan da se rasipam sa novcem, a ovakav postupak „komšija sa granice zaista mi je teško pao“. Imamo informaciju da su prošlog petka ovnove za Kurban nesmetano propuštali, jer je tog dana premijer Igor Lukšić svečano pustio u saobraćaj rekonstrisani granični prelaz. Juče su ti isti službenici bili neumoljivi i danak smo platili mi”, kaže Kujović.

Semedin Grbović iz naselja Rijeka dodaje da je kontaktirao potpredsjednika opštine Radovana Obradovića koji takođe nije mogao da pomogne da se propuste ovnovi.

“Informisani smo da je ministar poljoprivrede Tarzan Milošević poručio Obradoviću da se ovnovi propuste uz plaćenu carinu, ali carinici neće da čuju”, kaže Grbović i dodaje, da će biti prinuđeni da ovnove puste na obližnju livadu, jer ne znaju šta će sa njima.

Poštuju carinske propise

Batrić Perović, šef carinske ispostave Dobrakovo, objasnio je da nijesu imali na uvid nikakvu papirologiju za takvu „vrstu robe“.

“Treba da imaju veterinarsku potvrdu i kada završe tu proseduru, mi sprovodimo našu. U konkretnom slučaju poštovani su carinski propisi uvoza robe”, kaže Perović.

Marija Čabarkapa, veterinarska inspektorka na graničnom prelazu Dobrakovo, kratko je prokomentarisala da postoji granična procedura koja se mora poštovati uz adekvatnu prateću papirologiju, koja je u konkretnom slučaju izostala.

Galerija

Bonus video: