BEZ GUŽVE

Štrajk smanjio redove u domovima zdravlja

Iako većina podržava zahtjeve zdravstvenih radnika, pojedini pacijenti nisu krili zadovoljstvo što prije završavaju posao nego ranije
0 komentar(a)
Ažurirano: 04.11.2011. 10:25h

Čekaonice u Kliničkom centru Crne Gore, četvrtog dana štrajka zdravstvenih radnika, bile su uobičajeno 'posjećene', dok je značajno smanjen broj pacijenata u domovima zdravlja.

Iako većina podržava zahtjeve zdravstvenih radnika, pojedini pacijenti nisu krili zadovoljstvo što u toku štrajka prije završavaju posao nego ranije.

"Došao sam prije pola sata i odmah završio zakazani pregled. Da nije štrajka vjerovatno bih duže čekao", rekao je srednjovječni pacijent Kliničkog centra.

On objašnjenje tome nalazi u činjenici da je veliki broj pacijenta ostao kod kuće i da su samo "pametni" došli da iskoriste situaciju i završe preglede na koje se inače dugo čeka.

"Nije bilo vraćanja, barem od kada sam ja ovdje, sve je regularno", kazao je on.

Novi rok za rješenje krize

Predstavnici sindikata zdravstva dali su Vladi novi rok od 15 dana da iznađe rješenje za nastalu krizu u tom sektoru, nakon čega će, ako se ne dogovore, radikalizovati štrajk.

Predsjednik Sindikata zdravstva pri Uniji slobodnih sindikata dr Vladimir Pavićević kazao je da će taj sindikat, u razgovoru sa kolegama iz Saveza sindikata, nastojati da proteste organizuje već sljedeće sedmice, u petak.

"Zajednički ćemo sve dogovoriti, ali mislim da je predug period da se čeka još 15 dana. Očekujemo da bi na ulice izašlo 3.000 medicinara iz Podgorice, a došle bi i kolege iz drugih gradova", kazao je Pavićević.

Pavićević je rekao da štrajk zdravstvenih radnika poprima sve veće razmjere i da se osjećaju prvi efekti

On je rekao da štrajk zdravstvenih radnika poprima sve veće razmjere i da se osjećaju prvi efekti.

"Prvi efekat je nemogućnosti radnika koji su na bolovanju da dobiju doznake", kazao je Pavićević, istakavši da više nije imao prijava o pritiscima direktora na zaposelne koji su u štrajku.

Pavićević je naglasio da scenario koji su doživjeli zaposleni u sudskoj administraciji, kada im je zaprijećeno neisplaćivanjem dnevnica za dane štrajkovanja, u zdravstvu nije moguć.

"Medicinari zadovoljavaju minimum procesa rada koji je zakonom definisan. Ako bi neki zaposleni, koji je u minimumu procesa rada, odbio da radi, njemu se mogu oduzeti dnevnice", rekao je Pavićević, naglašavajući da se nada da će zaposleni u sudskoj amdinistraciji istrajati u zahtjevima.

Očekuju sastanak sa predstavnicima Vlade

Predsjednica sindikata pri SSCG dr Ljiljana Krivokapić, kazala je da očekuje sastanak sa predstavnicima Vlade početkom naredne sedmice, kada bi predstavnici Vlade trebalo da ponude određena rješenja da se zarade medicinskih radnika vrate na nivo iz 2009. godine.

Dva sindikata donijela su jednoglasnu odluku da zdravstveno osoblje stupi u generalni štrajk, nakon što pregovori sa Vladom o vraćanju zarada na nivo iz 2009. godine nijesu donijeli rješenje. Iz Vlade je više puta saopšteno da za zahtjeve medicinara nema novca u državnoj kasi, a kao jedino rješenje predložili su preraspodjelu novca iz unutrašnjih rezervi.

Ukupna primanja zdravstvenih radnika u proteklih godinu i po konstantno se smanjuju. Zbog stezanja kaiša, zaposleni u zdravstvu su morali da zaborave na naknadne za prevoz, oporezovan im je topli obrok i regres, a zarade su smanjene sedam odsto.

Galerija

Preporučujemo za Vas