Pavićević: Na ulice može izaći više od 3.000 medicinara

Medicinari zadovoljavaju minimum procesa rada koji je zakonom definisan. Ako bi neki zaposleni, koji je u minimumu procesa rada, odbio da radi, njemu se mogu oduzeti dnevnice, rekao je sindikalac Pavićević
0 komentar(a)
strajk, kc, zdravstvo, Foto: Boris Pejović
strajk, kc, zdravstvo, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 03.11.2011. 16:45h

Crnogorsko zdravstvo štrajkuje četvrti dan. Čekaonice u Kliničkom centru Crne Gore bile su "posjećene" kao i svakog drugog dana, dok je značajno smanjen broj pacijenata u domovima zdravlja.

Iako većina podržava zahtjeve zdravstvenih radnika, pojedini pacijenti ne kriju zadovoljstvo što u toku štrajka prije završavaju posao nego ranije.

"Došao sam prije pola sata i odmah završio zakazani pregled. Da nije štrajka vjerovatno bih duže čekao", rekao je srednjovječni pacijent Kliničkog centra.

Predsjednica sindikata pri SSCG dr Ljiljana Krivokapić, kazala je da očekuje sastanak sa predstavnicima Vlade početkom naredne sedmice

"Nije bilo vraćanja, barem od kada sam ja ovdje, sve je regularno", kazao je on.

Dugo je 15 dana

Predstavnici sindikata zdravstva dali su Vladi novi rok od 15 dana da iznađe rješenje za nastalu krizu u tom sektoru, nakon čega će, ako se ne dogovore, radikalizovati štrajk.

Predsjednik Sindikata zdravstva pri Uniji slobodnih sindikata dr Vladimir Pavićević kazao je da će taj sindikat, u razgovoru sa kolegama iz Saveza sindikata, nastojati da proteste organizuje već sledeće sedmice, u petak.

Oporezovan im je topli obrok i regres, a zarade su smanjene sedam odsto

Drugačije nego u sudstvu

On je rekao da štrajk zdravstvenih radnika poprima sve veće razmjere, te da se osjećaju prvi efekti.

"Prvi efekat je nemogućnosti radnika koji su na bolovanju da dobiju doznake", kazao je Pavićević, istakavši da više nije imao prijava o pritiscima direktora na zaposlene koji u štrajku.

Pavićević je naglasio da scenario koji su doživjeli zaposleni u sudskoj administraciji, kada im je zaprijećeno neisplaćivanjem dnevnica za dane štrajkovanja, u zdravstvu nije moguć.

"Medicinari zadovoljavaju minimum procesa rada koji je zakonom definisan. Ako bi neki zaposleni, koji je u minimumu procesa rada, odbio da radi, njemu se mogu oduzeti dnevnice", rekao je Pavićević, naglašavajući da se nada da će zaposleni u sudskoj administraciji istrajati u zahtjevima.

Predsjednica sindikata pri SSCG dr Ljiljana Krivokapić, kazala je da očekuje sastanak sa predstavnicima Vlade početkom naredne sedmice, kada bi predstavnici Vlade trebalo da ponude određena rješenja da se zarade medicinskih radnika vrate na nivo iz 2009. godine.

Zaboravili na naknade

Dva sidnikata donijela su jednoglasnu odluku da zdravstveo stupi u generalni štrajk, nakon što pregovori sa Vladom o vraćanju zarada na nivou iz 2009. godine nijesu donijeli rješenje.

Iz Vlade je više puta saopšteno da za zahtjeve medicinara nema novca u državnoj kasi, a kao jedino rješenje predložili su preraspodjelu novca iz unutrašnjih rezervi.

Ukupna primanja zdravstvenih radnika u proteklih godinu i po konstantno se smanjuju. Zbog stezanja kaiša, zaposleni u zdravstvu su morali da zaborave na naknadne za prevoz, oporezovan im je topli obrok i regres, a zarade su smanjene sedam odsto.

Hitna ne nosi bedževe

Republički odbor Sindikata zdravstva pri Savezu sindikata Crne Gore odlučio je da bedževe na kojima piše „štrajk“ ne nose zaposleni u Zavodu hitne medicinske pomoći Crne Gore, jer oni nemaju pravo na štrajk i dužni su da budu na usluzi građanima neprekidno, 24 sata.

Bonus video: