Marko najbolji u sociologiji: Prepoznao sam nasilje kao problem, svjesni smo da se dešava

U Gimnaziji su, kaže Milikić, imali problem sa sajber nasiljem, odnosno, sa govorom mržnje na internetu
376 pregleda 1 komentar(a)
Marko Milikić, Foto: Zoran Đurić
Marko Milikić, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 28.04.2018. 14:44h

Učenik podgoričke Gimnazije “Slobodan Škerović” Marko Milikić je srednjoškolac koji, zvanično, najbolje poznaje sociologiju u Crnoj Gori.

Titulu najboljeg poznavaoca te nauke osvojio je na nedavno održanom četvrtom takmičenju iz sociologije za učenike crnogorskih srednjih škola , na temu “Mladi i nasilje”.

Milikić je od 89 prijavljenih đaka ušao u odabranih 13, a potom se, nakon odbrane eseja, za prvo mjesto izborio u usmenom dijelu izlaganja svog rada.

Za učešće na takmičenju se odlučio na nagovor profesorice sociologije Nataše Mićović, koja je u njemu prepoznala talenat.

“Kada sam dobio poziv odlučio sam da se prijavim zato što to takmičenje, prije svega, uključuje pisanje eseja što meni dobro ide. Tema mi je bila bliska, jer sam je prepoznao kao nešto o čemu mogu da pišem iz svog iskustva i nešto što generalno prepoznajem i što mi je blisko”, kazao je “Vijestima” Milikić.

Takmičenje su organizovali Društvo sociologa Crne Gore, Filozofski fakultet, Institut za sociologiju i psihologiju i Studijski program za sociologiju.

Marko je esej pisao oko nedjelju dana, uz mentorstvo profesorice Mićović.

“Pripremali smo se tako da me ona usmjerava ili da ispravi nešto, jer smo oboje željeli da to bude originalan rad koji je moj, a ne da mi profesorica napiše čitav rad a ja da sa njim idem na takmičenje i predstavljam školu”, kazao je Marko.

U usmenom dijelu izlaganja eseja, tokom kojeg je deset minuta sam izlagao rad a pet minuta odgovarao na pitanja petočlanog žirija, Milikić se trudio da temu predstavi iskreno, iz svog ugla.

“U eseju sam više teorijski razradio socijalizaciju nasilja, dok sam se u usmenom dijelu fokusirao na ono što ja vidim kao rješenja iz ugla jednog srednjoškolca”, kazao je Marko.

O nasilju među mladima je imao najviše mogućnosti da se upozna preko medija ili društvenih mreža.

“Često sam na televiziji imao prilike da gledam o masovnim tučama, koje su se snimale i objavljivanje na određenim profilima na društvenim mrežama. Znamo da ima dosta tih profila koji služe samo za objavljivanje, uslovno rečeno, kontroverznog sadržaja kao što su tuče... Prepoznao sam to kao problem, jer smo svjesni da se to dešava”, istakao je Milikić.

U Gimnaziji su, kako je ispričao, imali problem sa sajber nasiljem, odnosno, sa govorom mržnje na internetu.

“Inspirativan je bio način na koji smo se mi borili sa tim i taj problem je u našoj školi u jednoj dobroj mjeri riješen. Imali smo razne programe koji su se bavili tim, kao „Crna Gora bez mržnje“, koji je uključivao “No hate offline, no hate online” radionice, koje smo radili sa Gimnazijom iz Tuzi i NVO”, kazao je Marko.

Za osvojeno prvo mjesto iz sociologije dobio je tablet, 200 eura i komplet knjiga, ali kaže da se nije prijavio zbog nagrada.

“Nisam znao koje su nagrade niti sam se prijavio zbog toga, ali je podstrek i lijepo je biti prepoznat i nagrađen na taj način”, kazao je Marko. Marko planira da upiše smjer međunarodni odnosi i politikologija na Fakultetu političkih nauka Univerziteta Crne Gore, a potom da se usavršava na nekom od evropskih univerziteta.Uspješan i u debati, odmara uz klasike

Marko je aktivan član debatnog i volonterskog kluba Gimnazije. U debatnom klubu je od ove godine jedan od učeničkih koordinatora, a sa svojim timom je prošle godine osvojio i prvo mjesto na državnom takmičenju iz debatovanja.

Slobodno vrijeme najčešće provodi čitajući knjige, najčešće klasike. Nezamislivo mu je, kaže, da srednjoškolci napuste školske klupe a da ne znaju nijednu pjesmu Vita Nikolića, Lesa Ivanovića, Rista Ratkovića...

Bonus video: