Stanari Doma učenika u Kolašinu dva mjeseca nemaju struje

U Domu nema uslova da se griju na drva, a struja, kako su im kazali iz Elektroprivrede, ne može biti uključena dok se ne izmiri bar dio duga
0 komentar(a)
Ažurirano: 01.11.2011. 18:02h

U Domu učenika u kojem je smješteno devet osoba socijalnih slučajeva više od dva mjeseca nema struje zbog duga od 3.000 eura. Strah da će zbog obraćanja medijima ostati i bez sobica od nekoliko kvadrata, u koje su ih uselili lokalni čelnici prije pet godina, sprečavala ih je da do sada govore o uslovima u kojima žive.

Prvi kolašinski mrazevi učinili su nepodnošljivim boravak u nužnom smještaju za devetoro ljudi, među kojima je i jedno šestogodišnje dijete i starica od 86 godina.

U Domu nema uslova da se griju na drva, a struja, kako su im kazali iz Elektroprivrede, ne može biti uključena dok se ne izmiri bar dio duga.

Svetlana Knežević, samohrana majka sa dvije djevojčice od šest i osam godina, kaže da je očajna.

“Djeca su mi bolesna, jedna kćerka ima upalu zglobova, a druga je već dugo prehlađena. Ne možemo se ugrijati. Šporet ložim ispred Doma i tu smo cijeli dan, do uveče. Na taj način i spremam hranu. Ne mogu da razumijem da niko do sada nije našao načina da bar za dvoje djece obezbijedi minimalne uslove. Ne tražim za sebe ništa, samo neka njih smjeste u toplu sobu”, kaže Svetlana.

Ona za život zarađuje cijepajući drva i prima 110 eura na ime materijalnog obezbjeđenja porodice.

Ništa od obećanja

Neki od stanara Doma su kada je isključena struja otišli kod rodbine ili u podstanare. Većina od desetak porodica je na spisku onih kojima je opštinskom odlukom dodijeljen stan u zgradi u Ulici Dunje Đokić.

Prije pet godina kada je započeta gradnja stanova, kako kažu stanari Doma učenika, bivši gradonačelnik Mileta Bulatović im je obećao da će u Domu biti svega pola godine. Nakon toga, trebalo je da dobiju ključeve od novih stanova.

Dug za struju u bivšem Domu učenika je oko 3.000 eura, a računi nijesu plaćani već deset mjeseci.

Dug za struju u bivšem Domu učenika je oko 3.000 eura, a računi nijesu plaćani već deset mjeseci. Plaćanje struje u tom objektu, kako tvrdi Marko Rondović, koji je prije nekoliko godina, zajedno sa Tonkom Bulatovićem zakupio taj objekat, je obaveza lokalne uprave.

“Napravili smo dogovor s Opštinom da primimo ljude za koje na drugi način nije moglo da se riješi stambeno pitanje. Lokalna uprava je dužna da plaća račune za struju i to su uredno radili do prošle godine. Sada ne znamo na čemu smo, a novca da platimo račune nemamo. Osnovni prihod ovog objekta je bio od smještaja građevinskih radnika. Od kada se u Kolašinu ne gradi, nema ni prihoda. Niko od pet zaposlenih stanara već dvije godine nije primio platu”, tvrdi Rondović.

Opština nema para

Prema njegovim riječima, Opština je u Dom smjestila učesnike ljetošnjih međunarodnih kampova, ali još nije platila troškove njihovog boravka.

“To nas je dovelo u zaista nezavidnu situaciju. Evo ako hoće neka uzmu objekat i izmire obaveze prema radnicima, ali i ovim ljudima koje su od nužde ovdje smjestili. Ne mogu ništa da učinim, ali ni da gledam više ovu đecu koja se smrzavaju”, kazao je Rondović.

Za vrijeme investicionog buma u Kolašinu, solidno je radio, zahvaljujući tome što su u njemu bili smješteni građevinski radnici.

Navodno, lokalna uprava, trenutno nije u mogućnosti ni toliko da izdvoji iz opštinske kase. Ni stanari, svi sa „socijalnim primanjima“ ili minimalnim penzijama nijesu u mogućnosti da skupe taj novac.

I dom će uskoro biti ruina

Kolašinska Opština je u sporu sa „Bjelasicom“ prije nekoliko godina sudskom odlukom dobila u vlasništvo Dom učenika. Već nekoliko godina neuspješno se raspisuje tender za prodaju.

Skoro da su zaboravljeni dugogodišnji planovi da se od tog objekta napravi hotel za smještaj mladih. Dom je renoviran zahvaljujući pomoći međunarodnih organizacija, jer su u njemu bila smještena i raseljena i izbjegla lica.

Za vrijeme investicionog buma u Kolašinu, solidno je radio, zahvaljujući tome što su u njemu bili smješteni građevinski radnici.

Kako je prije nekoliko dana za „Vijesti“ kazao predsjednik Skupštine opštine Mile Šuković, lokalna uprava trenutno nema novca da održava objekte slične Domu učenika.

”Opština u ovakvoj finansijskoj krizi nema novca za održavanje objekata. Najslikovitiji primjer za to je trenutno Dom učenika u kojem nema struje, vode i kanalizacije. To je objekat gdje može da se napravi vrhunski turistički objekat, a vrlo skoro ga čeka sudbina zgrade starog suda - kazao je tada Šuković.

Galerija

Bonus video: