Od kriminalnih organizacija oduzeli 50 miliona eura

Ona smatra da su tim i drugim istragama u još oko 20 slučajeva, državni tužioci doprinijeli ocjeni Evropske komisije da je Crna Gora u toj oblasti napredovala
0 komentar(a)
ranko čarapić, Foto: Arhiva Vijesti
ranko čarapić, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 01.11.2011. 15:26h

Specijalno odjeljenje za borbu protiv organizovanog kriminala oduzelo je od kriminalnih organizacija oko 50 miliona eura, saopštila je vrhovni državni tužilac Ranka Čarapić.

„Među tim osobama ima i onih, koji u hijerarhiji imaju visok nivo odgovornosti, a zloupotrebama su pribavili korist i nanijeli štetu u milionskim iznosima“, rekla je Čarapić u uvodnom izlaganju na Danu državnih tužilaca u hotelu Maestral.

Ona smatra da su tim i drugim istragama u još oko 20 slučajeva, državni tužioci doprinijeli ocjeni Evropske komisije da je Crna Gora u toj oblasti napredovala.

„Kroz finansijsku istragu koju je sprovelo specijalno odjeljenje, od pripadnika kriminalnih organizacija, sudskom odlukom, privremeno je oduzeta finansijska korist od oko 50 miliona eura", navela je Čarapić.

Ona je rekla da se tužilačkim i finansijskim istragama došlo do značajnih optužnica i sudskih odluka o privremenom oduzimanju imovine stečene kriminalom, kao jednog od glavnih ciljeva u borbi protiv teškog kriminala.

„Samo u ovoj godini, zbog organizovanog kriminala, optuženo je 15 osoba, a među optuženima, nalaze se pripadnici više kriminalnih organizacija, koje se bave prometom orgomnih količina narkotika i pranjem novca, stečenog kriminalnom“, ukazala je Čarapić.

Nastavlja se borba

Ona je naglasila, da su protiv njih dokazi obezbijeđeni u intenzivnoj međunarodnoj saradnji crnogorskog tužilaštva, policije i Uprave za sprečavanje pranja novca i finansiranje terorizma.

Dalja borba protiv korupcije, naglasila je ona, najveći je i najozbiljniji izazov državnih tužilaca u narednom periodu.

„Koliko ćemo u tome uspjeti, zavisiće od spremnosti svih nadležnih institucija, da sa državnim tužiocima ostvaruju saradnju koja neće opterećivati dosadašnje slabosti“, rekla je Čarapić.

Imperativ je, kazala je ona, razmjena podataka između organa koji po prirodi svojih ovlašćenja njima raspolažu i njihovo pravovremeno dostavljanje tužilaštvu.

U tom smislu, naglasila je Čarapić, od posebnog značaja biće saradanja i koordinacija između policije i tužilaštva, i unaprjeđena organizacija i materijalni položaj članova zajedničkog istražnog tima.

„Primjena Zakonika o krivičnom postupku i prve analize njegove primjene govore da je koncept tužilačke istrage pokazao prednosti u odnosu na ranija zakonska rješenja kada je u pitanju efikasnost i kvalitet“, kazala je Čarapić.

Prema njenim riječima, o tome svjedoči podatak da su u prvom mjesecu primjene novih ovlašćenja viša državna tužilaštva u Podgorici i Bijelom Polju podigla deset optužnica.

"Osnovna državna tužilaštva sa područja Višeg državnog tužilaštva u Podgorici u istom periodu podgla su 44 optužna akta, a u postupku alternativnog rješavanja krivičnih sporova, riješili 38 krivično pravnih slučajeva", zaključila je Čarapić.

Bonus video: