Brod zbog kog je optužen Davinić, propada u Risnu

Za remont BH-11 i njeno pretvaranje u civilni brod, američka Vlada je preko ambasade u Podgorici tada donirala 92 hiljade dolara
63 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 01.11.2011. 10:57h

Javna ustanova Regionalni centar za podvodno deminiranje i obuku ronilaca iz Bijele već dvije godine ne koristi brod koji joj je 2005. godine doniralo Ministarstvo odbrane tadašnje SCG, a Vlada SAD uložila značajnu svotu novca u njegovu prenamjenu za potrebe RCUD.

Riječ je o ronilačkom brodu „Explorer“, nekadašnjoj hidrografskoj barkasi BH-11 Mornarice VSCG, koju je Centru u Bijeloj, u avgustu 2005, na prigodnoj svečanosti predao lično tadašnji ministar odbrane SCG Prvoslav Davinić.

U Srbiji je, inače, prije dvije godine protiv Davinića upravo zbog doniranja ovog broda, Više tužilaštvo u Beogradu podiglo optužnicu sumnjajući da je Davinić, donirajući barkasu vrijednu oko 50 hiljada dolara ustanovi pod kontrolom Vlade Crne Gore, zloupotrijebio službeni položaj.

On se branio da nije učinio ništa nezakonito, već da je postupao u skladu sa odlukama savjeta ministara SCG i Vlade Crne Gore koja se tada pitala sa sudbinom vojne imovine u Crnoj Gori.

" Ronilački brod „Explorer“ nema važeću plovidbenu dozvolu i ove godine nije isplovljavao. Zbog nemogućnosti da naplatimo dugovanja prema RCUD-u već dvije godine Centar nije u mogućnosti da izvrši redovni remont broda, zbog čega prošle i ove godine brod nije isplovljavao" potvrđeno je „Vijestima“ u RCUD-u.

Za remont amabasada dala 92 hiljade dolare

„Explorer“ se inače, već duže vrijeme nalazi na mrtvom vezu u luci Risan, a na njemu su sve uočljiviji tragovi zapuštenosti i neodržavanja.

Brod je posljednji put detaljno remontovan u jesen 2006, u bivšem tivatskom vojnom brodogradilištu “Arsenal”, i to sredstvima američkih poreskih obveznika.

Naime, za remont BH-11 i njeno pretvaranje u civilni brod, američka Vlada je preko ambasade u Podgorici tada donirala 92 hiljade dolara.

Brod je posljednji put detaljno remontovan u jesen 2006, u bivšem tivatskom vojnom brodogradilištu “Arsenal”

Tom donacijom, BH-11 je u tivatskom Arsenalu generalno remontovana i rekonstruisana u brod za podršku ronjenju i istraživanje podmorja, a njena inače vrlo skupa i vrijedna hidrografska oprema, zamijenjena je ništa manje vrijednom posebnom opremom za pretraživanje podmorja među kojom se posebno ističe tzv. side-scan sonar, odnosno uređaj za mapiranje morskog dna i potonulih objekata putem ultrazvuka.

Svečanosti primopredaje rekonstruisanog „Explorera“ održanoj 16. novembra 2006. u Tivtu, prisustvovala je i tadašnja otpravnica poslova ambasade SAD u Crnoj Gori Arlin Feril.

Ona je pri tom istakla da je „američki narod, preko Stejt dipartmenta i IFT - Međunarodnog fonda za razminiranje i pomoć žrtvama mina iz Ljubljane, donirao je 92.000 dolara za opremanje broda i poslove prepravke koje je obavilo brodogradilište u Tivtu“.

" Jedan od najboljih aspekata ovog projekta je to što se ovaj brod koji je ranije bio korišten u vojne, sada koristi u mirnodopske svrhe" kazala je tada Arlin Feril, i podsjetila da je Vlada SAD do tada RCUD-u donirala oko 950 hiljada dolara.

Besparica ga vezala za dok

Direktor RCUD-a Vesko Mijailović kazao je tada će se „Explorer” koristiti za potrebe crnogorskih, ali i ronilaca iz cijelog regiona. „

Explorer“ je, međutim, narednih godina izuzetno rijetko korišten u te svrhe, a već dvije godine brod zbog kojeg Davinić ima problema sa sudovima u Srbiji, a Vlada SAD je u najboljoj namjeri potrošila pare svojih poreskih obveznika, ne izlazi iz risanske luke. Uzrok tome je, tvrde u RCUD-u, besparica.

" Centar nije u mogućnosti da izvrši redovni remont broda, zbog čega prošle i ove godine brod nije isplovljavao. Brod zbog starosti zahtijeva sve veća sredstva za održavanje, a pored toga ima dva stara i dotrajala „famosova“ motora i vrlo teško ga možemo koristiti za naše namjene i isplovljavanja van zaliva u stanju u kojem se trenutno nalazi.

Nadamo se da ćemo uspjeti da naplatimo dugovanja i sačuvamo brod od propadanja" saopštili su „Vijestima“ u RCUD-u.

Galerija

Bonus video: