Vinjetari pišu tužbe protiv Vlade jer nemaju odmor i radni staž

Naplata eko-takse ukida se krajem ove godine, a nekoliko obespravljenih radnika “Vijestima” je saopštili da će svoja prava potražiti na sudu
0 komentar(a)
Ažurirano: 01.11.2011. 08:23h

Znatan dio radnika Ministarstva održivog razvoja i turizma koji prodaju i naplaćuju eko-taksu na crnogorskim graničnim prelazima radio je ili radi na „divlje“.

Neki od njih su radno angažovani i preko tri godine, tokom kojih su se njihova mjesta pokrivala ugovorom o djelu.

Tokom tog perioda, nijesu imali pravo na godišnji odmor, nisu primali regres, ni topli obrok. Dobijali su putne troškove, a doprinosi su im uplaćeni tek za dio vremena koje su proveli kao „vinjetari“.

Naplata eko-takse ukida se krajem ove godine, a nekoliko obespravljenih radnika “Vijestima” je saopštili da će svoja prava potražiti na sudu.

Glavna republička inspektorka rada Anka Stojković kazala je da Zakon o radu reguliše šta je ugovor o djelu i kada se osoba može angažovati na taj način radi obavljanja poslova. Prema njenim riječima, radnici na taj način mogu biti angažovani „i 300 godina ako ima potrebe, ali treba ispitati osnov“.

“Ugovor o djelu je nešto što mi najviše smeta u tom zakonu i zbog toga sam možda ovako malo ironična”, rekla je Stojković.

Nekoliko „vinjetara“ koji su angažovani ugovorom o djelu i na taj način rade godinama su provjerili, a potom „Vijestima“ i potvrdili da im radni staž teče tek od aprila ove godine.

Glavnoj republičkoj inspektorki rada smo postavili i pitanje šta se dešava ukoliko neko radi tri godine, a doprinosi su mu uplaćeni samo od aprila ove godine, što je suprotno zakonu.

" Nadzor nad primjenom propisa i zapošljavanjem u državnoj upravi vrši upravna inspekcija. Mi u privredi to kontrolišemo i vrlo smo rigorozni kada nađemo ugovor o djelu" kazala je Stojković.

U Ministrastvu održivog razvoja i turizma smatraju da ne krše zakon jer osobe „angažuju na osnovu ugovora o djelu, i to u skladu sa zakonom o radu“.

" Radi se o poslovima koji ne spadaju u opis poslova ministarstva datog u uredbi o organizaciji i načinu rada državne uprave, te tako i ne zahtijevaju stalan angažman" kazala je Milica Lekić iz PR službe Ministarstva održivog razvoja i turizma.

Bonus video: