Pacijenti ne osjećaju štrajk medicinara, usluge dobijaju kao i svakog dana

"Za štrajk je prijavljeno 501, od ukupno 8.100 zaposlenih u zdravstvu, što je oko šest odsto", kazao je ministar Radunović
85 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 31.10.2011. 16:15h

Medicinski radnici u svim zdravstvenim ustanovama u Crnoj Gori počeli su generalni štrajk, ali to, barem pacijenti nijesu mogli osjetiti.

Gužvi nije bilo u domovima zdravlja, jedinicama Zavoda za hitnu pomoć i Kliničkom centru Crne Gore. Pacijenti su čekali koliko i ranije, a završavali preglede kada su i zakazani.

Pacijenti Poliklinike Kliničkog centra Crne Gore reporterima "Vijesti" su kazali da dobijaju usluge kao i svakog drugog dana.

"Nema razlike. Svi regularno budu pregledani kako im je i zakazano", kazao je jedan pacijent.

Srednjovječni pacijent je dodao da podržava štrajk medicinara jer su im plate male.

"Vlada bi morala dobro da razmisli i da se potrudi da im plate povećaju", kazao je on.

Pacijentkinja iz Nikšića, koja je imala zakazano kod ortopeda, imala je samo riječi hvale za medicinski kadar.

"Radila sam 30 godina sa ljudima i znam što sve oni moraju da trpe za 300 eura, tako da ih razumijem", kazala je ona.

Njeno mišljenje nije dijelila tridesetogodišnja pacijentkinja iz Podgorice.

"Ne podržavam ih uopšte, zato što oni zarađuju i privatno i na svaku stvarnu od naroda uzimaju pare, mogu oko nas malo da se potrude", kazala je oštro ona.

Kao da nema štrajka

Ni u podgoričkom Domu zdravlja nije bilo gužve, tako da reporteri "Vijesti" nijesu zatekli povećan broj pacijenata.

"Sve je kao da nema štrajka", kazao je kratko jedan pacijent.

Direktor Doma zdravlja Podgorica dr Nebojša Kavarić, kazao je agenciji Mina da će građani Glavnog grada imati kompletnu zdravstvenu zaštitu tokom generalnog štrajka.

"Građani praktično neće primijetiti razliku i mogu da budu mirni", kazao je on.

Kavarić je apelovao na sve, "od kojih situacija zavisi", da se čim se stvore uslovi, poboljša materijalno i finansijsko stanje, kako za zaposlene, tako i za sve ustanove u zdravstvenom sistemu.

"Kao rukovodilac najvećeg Doma zdravlja u Crnoj Gori, imam puno razumijevanje za zahtjeve zaposlenih, ali u isto vrijeme smo duboko svjesni materijalne i finansijske situacije, koja zbog ekonomske krize mora biti limitirajuća u pogledu distribucije budžeta", rekao je Kavarić.

U Zavodu za hitnu pomoć, takođe, sve je bilo kao i svakog drugog dana, a to je potvirdio i direktor dr Saša Stefanović, koji je kazao "Vijestima" da službama hitne pomoći rade regularno, te da nije bilo većeg broja pacijenata nego inače.

Radunović: Štrajkuje šest odsto radnika

Ministar zdravlja dr Miodrag Radunović kazao je da su zaposleni u zdravstvenom sistemu radili u punom kapacitetu.

"Od 18 domova zdravlja, samo štrajkuju Budva i Rožaje, a od opštih bolnica štrajkuje Kotor i Cetinje. Za štrajk je prijavljeno 501, od ukupno 8.100 zaposlenih u zdravstvu, što je oko šest odsto", kazao je Radunović.

On je rekao da je i Klinički centar radio punim kapacitetom, da ni jedan ambulanti pregled i operacija nijesu otkazani.

"Mislim da je ponuda od petka bila korektna. Treba da pokušamo da iz unutrašnjih rezervi pomognemo onima koji su stvarno ugroženi, a to je srednji kadar", kazao je Radunović.

Ministrova računica nejasna

Nejasno je kako je ministar zdravlja Miodrag Radunović izračunao da je štrajkovao 501 zdravstveni radnik jer su zaposleni u Kliničkom centru, njih oko hiljadu, potpisom 21. oktobra najavili da će štrajkovati, rekao je predsjednik Sindikata zdravstva Vladimir Pavićević.

„Da je ministar kontaktirao direktora Kliničkog centra, on bi mu rekao da je 21. oktobra dobio spisak sa oko hiljadu zaposlenih koji će štrajkovati. Ne znam kako je došao do cifre od 500 zapooslenih“, rekao je Pavićević.

U narednim danima, najavio je, znaće se tačan broj onih koji su štrajkovali.

Za medicinare štrajk novost, koja unosi i konfuziju

Da je za medicinare generalni štrajk novost, koja unosi i konfuziju, potvrdio je predsjednik sindikata zdravstva pri Uniji slobodnih sindikata dr Vladimir Pavićević.

On je kazao "Vijestima" da je trebalo da rukovodioci zdravstvenih ustanova u srijedu donesu odluku o minimumu proseca rada.

"Mislimo da je odziv zaposlenih veliki, tokom štrajka ćemo imati i proteste ispred nekih institucija, ali ćemo se to dogovoriti na republičkim odborima oba sindikata"

On je rekao da je u KC-u manji broj pacijenata, vjerovatno "jer su sami odlučili da ostanu kod kuće", a da će se prijemi na odjeljenja značajno smanjiti ili potpuno ikinuti za stanja koji mogu da čekaju.

"Mislimo da je odziv zaposlenih veliki, tokom štrajka ćemo imati i proteste ispred nekih institucija, ali ćemo se to dogovoriti na republičkim odborima oba sindikata", najavio je on.

Minimum procesa rada se poštuje

Predsjednica sindikata zdravstva SSCG dr Ljiljana Krivokapić, kazala je da očekuje da će u toku ove sedmice biti organizovan radni sastanak, na kojem bi radili na rješavanju krize u zdravstvu.

"Minimum procesa rada se poštuje, svi zakazani pregledi se završavaju, kao i laboratorijska ispitivanja", rekla je Krivokapić.

Minimum procesa rada u zdravstvenim ustanovma je 50 odsto ukupnih kapaciteta, a Zakonom o štrajku je onemogućeno medicinskim radnicima koji rade u hitnoj pomoći da pristupe bojkotu rada.

Predstavnici sindikata zaposlenih u zdravstvu pri Uniji slobodnih sindikata i Savezu sindikata Crne Gore, donijeli su jednoglasnu odluku o stupanju u generalni štrajk, nakon neuspjelih pregovora sa Vladom o povećanju njihovih zarada.

Medenica se liječi u KC

Ekipa "Vijesti" je u Poliklinici Kliničkog centra Crne Gore zatekla i predsjednicu vrhovnog suda Vesnu Medenicu.

Ona je, u pratnji obezbjeđenja, predala svoj uput u ambulanti za ORL, a s obzirom da nije bilo gužve u toj ambulanti, ubrzo je i ušla na pregled.

Najteže je srednjem kadru

Zaposleni u bjelopoljskoj Opštoj bolnici pridružili su se generalnom štrajku. Predsjednik sindikata bolnice Rade Nedović saopštio je da pacijent ne smije da snosi posljedice.

Predsjednik opštinskog sindikalnog povjereništva i koordinator za sjever Bogdan Krgović posjetio je sindikat bjelopoljskih zdravstvenih ustanova i njihove opravdane zahtjeve ocijenio realnim

On je naveo da je dan protekao u solidarisanju sa štrajkom, ali da nije počeo da se primjenjuje u "svom elementu".

“Broj pacijenata je bio manji u odnosu na prethodne dane, a to prvenstveno oni iz udaljenijih mjesta i sela. Budući da još traju pregovori "štrajk je trenutno u balansu" i ukoliko se za 10-tak dana nešto ne konkretizuje svi ćemo obući bijele mantile angažovati autobuse i ići pravo za Podgoricu i štrajkovati zajedno sa ostalim kolegama iz drugih bolnica", poručio je Nedović dodajući da je slična situacija i u Domu zdravlja.

Predsjednik opštinskog sindikalnog povjereništva i koordinator za sjever Bogdan Krgović posjetio je sindikat bjelopoljskih zdravstvenih ustanova i njihove opravdane zahtjeve ocijenio realnim.

"Dajemo punu podršku zaposlenima u sudstvu i svim kolektivima čiji su zahtjevi opravdani.Putem kompromisa i dogovora treba tražiti rješenje problema a nikako obustavom rada.Inače u Bijelom Polju je najteža ekonomska situacija i zaposleni u tom gradu skupo su platili prosec tranzicije i netransparentne privatizacije.U Bijelom Polju su i najizraženije socijalne razlike", kazao je Krgović.

Galerija

Bonus video: