Info tablu postavljenu ispred crkve u Kolašinu uskoro mijenja nova

Radović, inače rođeni brat mitropolita SPC Amfilohija, potvrdio je “Vijestima” da su mu zasmetali podaci o dvije časne trpeze, jer su, kako je kazao, netačni
188 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 30.10.2011. 09:24h

Info tabla postavljena pored crkve Svetog Dimitrija, uskoro će biti zamijenjena novom, a korigovaće se podaci koji govore o postojanju dvooltarske crkve - pravoslavne i katoličke.

Dok se to ne desi, na insistiranje paroha kolašinskog SPC-a Rada Radovića, predstavnici Regionalne razvojne agencije, koji su tablu postavili, a koja govore o crkvi iz doba Osmanlijskog carstva u Smajlagića Polju, sadašnje podatke prekrili su korektorom.

"To su neprovjerene informacije i zamolio sam da se tabla zamijeni novom, na kojoj neće biti toga"

Rečenice, koje su za kolašinskog paroha bile problematične, govore o tome kako je, prema zapisima ruksog naučnika i publiciste Pavla Rovinskog, koji je 1886. dolazio u Kolašin, crkva u Smajlagića Polju, koju su Turci srušili, "imala dvije časne trpeze, za pravoslavce i katolike".

Dalje se navodi kako je crkva služila katolicima, jer je njih bilo najviše među rudarima rudnika Brskovo, a kako je navedeno, oni su bili Sasi iz današnje Njemačke.

Radović, inače rođeni brat mitropolita SPC Amfilohija, potvrdio je “Vijestima” da su mu zasmetali podaci o dvije časne trpeze, jer su, kako je kazao, netačni.

"To su neprovjerene informacije i zamolio sam da se tabla zamijeni novom, na kojoj neće biti toga. Rovinski govori o dvije ploče, a lokalni istoričari su zaključili da je riječ o trpezama, što nije tačno", kazao je Radović.

Ivan Guberinić iz RRA za Bjelasicu, Komove i Prokletije tvrdi da su podatke za sve informativne table u Kolašinu, kao što će i u drugim gradovim, dobili od stručnog kolsutanta za kulturni turizam Sare Tezić.

"Istina je da smo od jereja Radovića zamoljeni da promijenimo tablu sa tim podacima. To će uskoro biti urađeno. Već osam godina smo na ovim prostorima i realizovali smo projekte koji su donijeli mnogo koristi, tako je bilo i ovog puta. Uz blagoslov parohije postavili smo tablu u dvorištu crkve i naše je da ispoštujemo njihov zahtjev. Da oni nijesu željeli, tablu nijesmo mogli ni postaviti na tom mjestu", rekao je Guberinić.

On je ocijenio da je opština Kolašin mnogo dobila postavljanjem info tabli, jer sadrže brojne značajne podatke o kulturnim i istorijskim znamenitostima tog grada.

A kako je pravilo da ono što je skriveno ili „cenzurisano“ budi veće interesovanje, dio koji je po želji kolašinskog paroha prekriven korektorom i sada je djelimično moguće pročitati.

Znatiželjnici su, u međuvremenu, djelimično skinuli naneseni sloj. Korektorom je sada prekriven samo dio na engleskom jeziku.

Bonus video: