Sudovi će na veb portalu objavljivati i odluke iz Strazbura protiv Crne Gore

“Biće objavljene sve odluke nakon što se u skladu sa pravilnikom izvrši anonimizacija podataka"
0 komentar(a)
Ažurirano: 28.10.2011. 16:08h

Crnogorski sudovi od sada će na svom veb portalu obljavljivati tekstove pravosnažnih sudskih odluka, saopštili su predstavnici Vrhovnog suda.

"Očekujem da ćemo sa objavljivanjem ovih sadržaja dokazati da smo nepristrasni i nezavisni. Da sudimo prema zakonu, a ne prema ličnostima", rekla je Stanka Vučinić, zamjenica predsjednika Vrhovng suda na prezentaciji veb portala sudstva.

Preko centralne stranice na portalu će biti moguće pristupanje sajtovima svih sudova.

“Biće objavljene sve odluke nakon što se u skladu sa pravilnikom izvrši anonimizacija podataka. Sadržaj portala koji je zajednički za sve stranice uređuju administratori koji ga ažuriraju sa odlukama, propisima, biltenima Vrhovnog suda, rasporedima suđenja, osnovnim informacijama...”, navela je Vučinić.

Presude iz Strazbura

Ona je dodala da su na portalu objavljene i odluke suda u Stazburu protiv Crne Gore i Srbije.

“Objavljena je i grupa presuda karakterističnih za primjenu članova Konvencije o ljudskim pravima koje su značajne za shvatanje načina tumačenja tih članova suda u Strazburu. Objavljivanjem odluka suda u Strazburu svakom sudiji omogućeno je da bude upoznat sa tom praksom. Pretraživanje je olakšano jer su odluke grupisane prema članovima Konvencije o ljudskim pravima", istakla je Vučinić.

Objavljena je i grupa presuda karakterističnih za primjenu članova Konvencije o ljudskim pravima

Svetlana Mijušković se žalila na zakašnjelo izvršenje pravosnažne presude o starateljstvu, kao i na propust države Crne Gore da izvrši privremeni nalog o starateljstvu.

Odluka suda u Strazburu je bila da tužena država treba da plati Mijuškovićki, u roku od tri mjeseca od datuma na koji ova presuda postane pravosnažna iznos od 10.000 eura, na ime naknade nematerijalne štete, i sve poreze koji se na to obračunavaju.

Crnogorska državljanka Desanka Garzičić se žalila da je Vrhovni Sud povrijedio njeno pravo na pristup sudu, jer je odbio da razmotri njen zahtjev za reviziju u meritumu (suština ili srž predmeta).

Presuda suda u Strazburu je bila da tužena država treba da plati Garzičićki u roku od tri mjeseca od datuma na koji ova presuda postane pravosnažna iznos od 1.500 eura, na ime nematerijalne štete.

"Trasparentnost objezbjeđuje niz drugih kriterijuma"

Na pitanje da li se krše prava ako se na portalu objavi odluka prije nego što je advokati dobiju, kao što je u slučaju ubistva policijskog službenika Slavoljuba Šćekića, Vučinić je odgovorila da na portalu ne može biti objavljena nepravosnažna odluka.

Ministar pravde Duško Marković rekao je da je portal važan za pravosuđe.

“Trasparentnost objezbjeđuje niz drugih kriterijuma koji treba da dovedu do pouzdanog, efikasnog i nezavisnog pravosuđa”, kazao je Marković.

Bonus video: