Pravoslavci iz sela kod Rožaja sumnjaju da ih vlast ne pomaže zbog vjere i politike

Oko 100 domaćinstava iz Bašče se uglavnom prehranjuje od poljoprivrede i stočarstva i pomoći rođaka koji su se odselili u Srbiju
466 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 27.10.2011. 17:01h

"U Rožajama nema pravoslavne kuće ili stana koji nije na prodaju. Nema, ja ga ne znam. Ili javno ili se onako prodaje, i to već duže vrijeme”, rekao je predsjednik MZ Bašča Dragan Garović, koji glavne uzroke za taj problem vidi u zapostavljenosti mjesta u kojima žive pravoslavci, mali procenat zaposlenosti, a samim tim i veliko siromaštvo.

Samo Bašča je prije petnaestak godina, ističe Garović, imala oko 200, 300 domaćinstava, a danas stotinak, ali se iseljavanje i dalje nastavlja.

Akcija stimulisanja neženja koju je prije nekoliko godina praktikovao predsjednik Opštine Nusret Kalač, tako što je svakom novom bračnom paru poklonio po 500 eura, a za novorođenčad po 300 eura, prema Garovićevom mišljenju „lijep je gest za svaku pohvalu“.

“To nije potrajalo niti je stimulisalo mlade, jer od te svote novca ne može da se živi niti se njome može riješiti jedan strašno veliki problem sa kojim je Bašča suočena godinama. Ipak, lijepo je što se neko, poslije toliko godina, sjetio tog naroda, odnosno pravoslavnog stanovništva. Stimulans je dobio svega jednocifren broj parova, možda njih četvoro”, rekao je Garović.

Bašča je prije petnaestak godina imala oko 200-300 domaćinstava, a danas stotinak

U susjednom selu, tvrdi on, gotovo da nema kuće koja ne prima bar dvije socijale.

“Sve je to vještački, navodno rastavljeni brakovi, a sve se smišljeno radilo. A ljudi se međusobno znaju i sve to pogađa one druge koji imaju vrlo malo prava i mogućnosti”, kaže on.

Bašča zapostavljena po svim osnovama

Ističe da je Bašča krajnje zapostavljena po svim osnovama. Najveći problem predstavlja put koji nije saniran još od elementarne nepogode koja se dogodila prije sedam godina.

Tada je vodena stihija za svega nekoliko sati napravila štetu procijenjenu na oko 1,3 milona eura. Stradala su domaćinstva, voćnjaci, pčelinjaci, stoka, uništen je put. Ljudskih žrtava srećom nije bilo. Baščani nikada nijesu obeštećeni, niti im je saniran put.

“Komisija koja je danima bila na terenu je procijenila štetu od 10 do 50 hiljada po domaćinstvu. Svega desetak njih je dobilo po oko 300 eura. I to je najvjerovatnije podijeljeno po partijskoj liniji. Ne mogu da tvrdim, ali sve govori u prilog tome. Svi znaju da se po političkoj osnovi dobija sve, socijale, pomoć, posao. Zbog toga je vemenom biračko tijelo u Bašči podijeljeno. Svi smo bili za SNP, danas to, u zdravlje ucjeni, više nije tako”, rekao je Garović.

"A neki su dobijali pomoć više puta..."

Tvrdi da je u svim selima ranije i kasnije dijeljena pomoć u slučaju elementarnih nepogoda. Jedino Bašča je ostala kratkih rukava.

“I u Lučicama su obeštećeni, u Lovnici, u Rožajama. Neki su pomoć dobijali i po nekoliko puta, samo Baščanima je ostalo da se sami snalaze kako znaju i umiju. Naravno da su povrijeđeni i da sumnjaju da je riječ o vjerskoj diskriminaciji, jer samo stanovništvo iz srpskog sela nije dobilo odštetu. Nezadovoljstvo je ovih dana kulminiralo. Mještani najavljuju proteste ispred zgrade Opštine. Nisam za to, ali ne znam da li ću još dugo moći da utičem na njihovu volju”, rekao je Garović.

Mještani su povrijeđeni i sumnjaju da je riječ o vjerskoj diskriminaciji, jer samo stanovništvo iz srpskog sela nije dobilo odštetu

Pomoć od oko 80.000 eura koja je tada stigla iz državnog budžeta iskorišćena je za izgradnju i sanaciju nekoliko mostića. Brojna obećanja sa lokalnog i republičkog nivoa da će se urediti i dio puta do sada su neostvarena.

“Stanovništvo na mene vrši veliki pritisak, misle da ja mogu da im završim nešto. Išao sam nekoliko puta kod gradonačelnika. On obećava, kune se na djecu, da će se put napraviti, ali nikad ništa. I za ovu godinu je Kalač čvrsto obećavao da nigdje neće uraditi metar puta prije nego u Bašči oko dva kilometra i sanaciju kritičnih mjesta. I ponovo ništa”, rekao je Garović.

Prehranjuju se od poljoprivrede

Oko 100 domaćinstava iz Bašče se uglavnom prehranjuje od poljoprivrede i stočarstva i pomoći rođaka koji su se odselili u Srbiju.

U državnim institucijama radi svega sedam do osam ljudi.

Predsjednik Opštine Nusret Kalač nije odgovarao na telefonske pozive, niti na SMS poruke.

Kalač više puta obećao

Na prošlogodišnjim izborima od 184 birača Bašče i Grižica njih 108 dalo je povjerenje lokalnom DPS-u.

Nosilac liste Nusret Kalač je tada obećao da će lokalna uprava to povjerenje opravdati tako što će krajem prošle ili početkom ove godine rekonstruisati oštećeni put „što je prioritet u investicionom programu“.

“Tokom izborne kampanje od Baščana smo zatražili povjerenje koje smo i dobili i mi ga moramo opravdati. Činjenice govore da je put prema Bašči, Grižicama i Lovnici u veoma lošem stanju. Imamo u planu da ih rekonstruišemo, a prioritet nam je dionica prema Bašči. Mi ćemo sigurno krajem ove ili početkom naredne godine ući u taj posao i obnoviti čitav put u dužini od oko osam kilometara i sve što je oštećeno biće sanirano”, rekao je Kalač nakon prošlogodišnjih majskih izbora.

Biće direktor škole ako pređe u DPS

Garović ne želi da optužuje, ali brojne činjenice navode na sumnju da u Bašči postoji i nacionalna i politička diskriminacija.

“Ja koji i dalje ne odstupam od opozicionog opredjeljenja pri kraju radnog vijeka imam devet časova, u stalnom radnom odnosu. A još u startu su mi tadašnji predsjednik lokalnog DPS-a Salko Luboder i sadašnji direktor Gimnazije „30. septembar“ Fejzo Murić nudili mjesto direktora škole u Bašči samo da pređem u DPS. Luboderu, koji mi je bio i ostao prijatelj, sam rekao da bih razmislio da su mi ponudili da glasam za Aliju Izetbegovića, jer se taj čovjek borio za svoj narod. Za Đukanovića ne mogu da glasam, jer se on bori protiv svog naroda”, rekao je Garović.

Garović ne želi da optužuje, ali brojne činjenice navode na sumnju da u Bašči postoji i nacionalna i politička diskriminacija

Luboder smatra da „nije u redu da se privatni kontakti i razgovori javno plasiraju“.

“Mi smo drugari, pa u kafani svašta može da se progovori. Jednostavno se ne sjećam toga, to je davno bilo, i mislim da to nije u redu tako”, rekao je Luboder.

Ni Murić se ne sjeća te „ponude“.

“Ne sjećam se toga, niti sam ja ikada bio u prilici da nudim nekoga. Nisam bio neko ko može da obeća i nudi”, prokomentarisao je kratko Murić.

Bonus video: