Rekli joj da ostavi kćerku jer ima maćehu koja je voli

"Stegni srce, ostavi dijete i idi", savjetovano je, navodno, majci Evgeniji Kačanovskoj
89 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 27.10.2011. 09:08h

"Stegni srce, ostavi dijete i idi", savjetovano je, navodno, majci Evgeniji Kačanovskoj u Centru za socijalni rad u Baru.

"Socijalna radnica Dajana Vujisić mi je rekla da pustim da dijete živi sa majkom koju voli, maćehom mog djeteta, i da će moja kćerka, kada odraste i bude zrela osoba, znati da ima majku koja je takođe voli. Rekla mi je da moja kćerka ima novu majku i da je moje dijete, onog dana kada sam je bez pitanja uzela iz škole, samo sjedjela u krilu nove majke i bila pritisnuta uz nju što govori, kazala mi je Vujisić, da ona dobija ljubav od nje i da je maćeha dobra za nju", kazala je Kačanovska "Vijestima".

Na konstataciju da je Evgenija biološka majke djeteta Vujisić je, navodno, rekla da je "to tačno, ali da je dijete ne poznaje".

Godinama pokušavala da vidi dijete

Evgenija Kačanovska je 19. septembra, nakon što je godinama pokušavala da vidi dijete koje joj je sudskom odlukom u Rusiji dodijeljeno, pokušala da kćerku uzme sa nastave u školi "Jugoslavija" u Baru.

"Vujisić mi je rekla da svakodnevne posjete socijalnog radnika mojoj kćerki nanose traume", kazala je Kačanovska

"Socijalna radnica mi je rekla da moje dijete sada ima novu majku koja je voli. Rekla mi je da će za moje dijete biti trauma da se upozna sa mnom i sugerisala da jedan od roditelja treba da popusti. Obratila se mom prevodiocu i rekla da savjetuje kao prijatelj i neko sa iskustvom da zna da je to preteško riješiti i da stegnem srce. Rekla je "znam da je teško, ali stegni srce i pusti da dijete živi sa majkom koju voli i idi". Bila sam šokirana", kazala je Kačanovska.

Pored toga, Vujisić je, navodno rekla Kačanovskoj da joj ne mogu omogućiti da u prisustvu socijalnog radnika vidi dijete. Prema kazivanju Kačanovske, socijalni radnik, navodno, nije reagovala kada je otac djeteta rekao da neće dozvoliti da vidi dijete i veoma je negativno okarakterisao.

"Vujisić mi je rekla da svakodnevne posjete socijalnog radnika mojoj kćerki nanose traume", kazala je Kačanovska.

Vujisić: Nikada to ne bih rekla

Socijalna radnica Dajana Vujisić, kojoj su "Vijesti", zbog korektnosti, uz pitanja koja su namijenjena njoj, proslijedile i pitanja koja su istim povodom upućena i ministru Suadu Numanoviću.

Ona je na nekoliko konkretnih pitanja da li je majci rekla to što ova tvrdi i da objasni kako socijalni radnik može da traumatizuje dijete, poslala odgovor koji na njeno insistiranje objavljujemo u cjelosti:

"U cilju zaštite djece, puno se ulaže u rad sa roditeljima, kako bi njihovim usaglašavanjem djeci bilo omogućeno bazično pravo na mirno i bezbrižno odrastanje

"Kako to nije slučaj, mislim da je bilo korektno napisati da je riječ o navodima majke ili nekog ko govori u njeno ime, s obzirom da je nama rečeno da ne vlada crnogorskim jezikom. Stoga, moj odgovor, naglašavam, sadrži navode razgovora vođenog 18.10.11. u CSR Bar, gdje je Evgenija Kačanovska došla sa Lazarom Vujoševićem, koji se predstavio kao njen prevodilac".

"Njihova posjeta je ugovorena u vrijeme kada je pozvan i Sergej Klimov, otac djevojčice, u očekivanju da će eventualno doći do nekog sporazuma među roditeljima. Međutim, Sergej Klimov je odbio da razgovara sa majkom svog djeteta, a takođe je odbio mogućnost susreta majke i djeteta, do konačne sudske odluke. Majci djeteta se kratko obratio na našem jeziku, bez povišenog tona i otišao".

OŠ "Jugoslavija"

"Nije bilo potrebe da se Evgenija štiti od njega, jer ničim nije ni bila ugrožena. Tokom razgovora, majci su data jasna objašnjenja kako da ostvari svoja roditeljska prava, odnosno predočeno joj je da je u nadležnosti suda da donese odluku o konkretnoj stvari, te da Centar nema zakonsku mogućnost da reaguje do okončanja pravosnažnog sudskog postupka, osim u slučaju da drugi roditelj dobrovoljno pristane na saradnju, što je u ovom slučaju izostalo".

"Takođe, u savjetodavnom pravcu, roditeljstvo majke je u potpunosti ispoštovano, zbog čega se njen prevodilac ljubazno zahvalio na odlasku ali je, zaključujem na osnovu vaših pitanja, ostao nekako "izgubljen u prevodu", pa su posljedice toga rogobatne rečenice koje lišene svoje suštine, dobijaju očekivani senzacionalistički smisao. A smisao našeg razgovora i rad u ovakvim slučajevima je prevazilaženje aktuelnog konfliktnog statusa roditelja, a u cilju zaštite interesa djeteta".

"Ono što ću naglasiti je da nikada, ni kao čovjek niti kao stručni radnik ne bih mogla da savjetujem jednoj majci da ode i prestane da pokazuje zanimanje za svoje dete

"U cilju zaštite djece, puno se ulaže u rad sa roditeljima, kako bi njihovim usaglašavanjem djeci bilo omogućeno bazično pravo na mirno i bezbrižno odrastanje. Roditeljstvo je bezuslovna uloga, koja osim prava podrazumijeva i obaveze, aktivitet, motivisanost i angažovanje kako bi se prepoznale i zadovoljile potrebe djeteta i adekvatno pratio njegov razvojni proces, te neposredno izgradio osjećaj zaštićenosti i sigurnosti".

"Djeca, nakon razlaza roditelja, nažalost, često postaju žrtve njihovih manipulativnih poteza, koji u međusobnom obračunavanju, misleći da štite interese djece zapravo vrše nasilje nad njima. Takvi postupci rezultiraju traumom i neizbrisivim, duboko utisnitim ožiljcima, koji će oblikovati budući život djece, ali i roditelja. Kako ova oblast, nazovimo je trauma duše, zahtijeva mnogo prostora, razumjećete da bi bilo neozbiljno tumačiti je u par rečenica".

"Ono što ću naglasiti je da nikada, ni kao čovjek niti kao stručni radnik ne bih mogla da savjetujem jednoj majci da ode i prestane da pokazuje zanimanje za svoje dete, ili kako ste vi naveli(citirali)- da pusti dijete da voli novu majku!!!Nelogičnost ove rečenice i njen zaista rogobatni smisao, suvišno je komentarisati. U svjetlu svega što sam navela, jasno mi je da interpretacija razgovora, koji je strpljivo, kultivisano i sa puno razumijevanja vođen od strane stručnih radnika Centra i mene lično, može biti na ovaj način prezentovan i dat na uvid javnosti, bez ljudske i moralne zadrške. A sve u ime zaštite interesa jedne maloljetne djevojcice! Ili je samo loš prevod u pitanju?!"

Ministar ćuti

“Vijesti” su pitale ministra rada i socijalnog staranja Suada Numanovića da li je tačno da je socijalni radnik na taj način razgovaro sa majkom i ako jeste, na osnovu kojeg zakona je savjetovala majku da ostavi dijete. Numanović je pitan i da li je tačno da je imao razgovor sa ocem djevojčice, na koji se Klimov na tom sastanku, navodno, pozvao i kakav je stav ministarstva u odnosu na porodičnu dramu bivših supružnika i njihovog djeteta. Odgovor od ministra nijesmo dobili.

Suad Numanović

Osnovni sud u Baru priznao je 10. oktobra odluku suda u Moskvi od 2008. godine, po kojem je djevojčica dodijeljena majci i sada se čeka odluka suda o prinudnom izvršenju radi predaje djeteta majci. Sud u Baru je donio i rješenje, u koje su "Vijesti" imale uvid, po kojem je ocu djevojčice Sergeju Klimovu privremeno zabranjeno da "sa teritorije Bara dijete odvede bilo gdje".

Sud je naložio Centru za socijalni rad u Baru da svakodnevno kontroliše da li se odluka poštuje, tako što će jednom dnevno socijalni radnik obilaziti dijete u kući u kojoj stanuje i svakodnevno provjeravati da li je dijete prisutno na nastavi u Osnovnoj školi "Jugoslavija" u Baru. Otac je uložio žalbu na odluku barskog suda i rekao da je sud razdvojio postupak oko priznanja presude moskovskog suda i oko izvršenja.

"Svi sudovi i drugi organi koji se bave tako suptilnom tematikom, znaju da se prije svega mora voditi računa o interesima djeteta, a u konkretnom slučaju ne vidim da su ti interesi uopšte i uočeni", rekao je ranije otac djevojčice Sergej Klimov.

Galerija

Bonus video: