Vlasnik RTV "Panorama": Neko hoće da nas ugasi

Lujinović tvrdi da im je oduzeto Ustavom zagarantovano pravo na rad, te da se osjećaju diskriminisani, a prvi su elektronski medij koji je registrovan u Crnoj Gori
75 pregleda 0 komentar(a)
RTV Panorama, Foto: Goran Malidžan
RTV Panorama, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 26.10.2011. 16:39h

Vlasnik RTV “Panorama” Alija Lujinović namjerava da se obrati sudu u Strazburu, ukoliko nadležni u državi uskoro ne povuku odluku o zabrani rada ove medijske kuće.

“Pored nepravde, nanijeta nam je velika moralna i materijalna šteta. Komplet dokumentaciju i dokaze o pritiscima i prouzrokovanim posljedicama i šteti koja je nanijeta RTV “Panorami”, dostavićemo svim prijateljima i dobronamjernim ljudima koji nam mogu pomoći, kao i institucijama koje su zadužene za demokratizaciju, ljudska prava, slobodu medija”, kaže Lujinović.

Prema njegovim riječima, “Panorama” je zatvorena prije godinu po ubrzanom i skraćenom postupku, po privatnoj inicijativi, kada je Ministarstvo rada i socijalnog staranja poslalo inspektore sa Žabljaka i iz Mojkovca, da zapečate njihove prostorije, zbog neizmirenih obaveza prema radnicima i državi.

“Prema nama se postupilo kao da smo kriminalci. Izrečene su nam i dvije novčane kazne. Pečaćenjem prostorija se išlo na potpuno gašenje RTV, jer nam je oduzeta svaka mogućnost da otklonimo primjedbe inspektora. Pored novčane kazne mogao se blokirati račun, uvesti prinudna uprava, ali se očigledno ispunjavala nečija želja da se ugasi RTV “Panorama”, jer su selektivno primijenili zakon. Zapečaćene su prostorije koje nijesu vlasništvo “Panorame”, već privatnog lica koje nam je ustupilo prostorije po Ugovoru. Oduzeto nam je Ustavom zagarantovano pravo na rad. Osjećamo se diskriminisani, a prvi smo elektronski medij koji je registrovan u Crnoj Gori”, rekao je Lujinović.

Mnogima smeta objektivnost

On kaže da mnogima smeta objektivnost i profesionalnost u radu, pa se zbog toga brojnim pritiscima nastoji da se “Panorama” ukloni sa medijskog prostora Crne Gore.

Lujinović podsjeća da su svi osim njih regulisali pomoć Vlade elektronskim medijima kod Radio-difuznog centra.

“Radio-difuzni centar više od godinu nije nam dozvoljavao izlazak na objekte, gde nam je smještena oprema, pa nam je oduzeta frekvencija za Žabljak. Ni po čemu se nijesu pridržavali Ugovora o pružanju usluga. Umjesto otkaznog roka jednostrano su raskinuli Ugovor i izbacili nas sa svih objekata. Obraćali smo se za pomoć na dvadesetak adresa kod svih institucija sistema, a jedino je predsjednik države Filip Vujanović tražio da Agencija za elektronske medije obavi razgovor sa nama i da da preporuku u kom vidu da nam se pomogne, da se stvore uslovi za normalan rad. Agencija je dala preporuku, ali do sada ništa konkretno nijesu uradili odgovorni iz kabineta predsjednika države”, tvrdi Lujinović.

“Panorama“ odbila svaki dogovor

Direktor RDC Slobodan Stanišić kazao je da je žiro-račun RTV “Panorama” blokiran na osnovu rješenja Privrednog suda od 12. februara 2010. godine na iznos od 22.044 eura.

„Na taj iznos “Panorama” je uložila žalbe, ali ih sud nije prihvatio. Zbog nemogućnosti naplate potraživanja 16. avgusta 2010. je raskinut ugovor o pružanju usluga zakupa infrastrukture. Ni sudskim putem odnosno putem blokade žiro računa nije se mogla izvršiti naplata. Protokolom o izmirenju obaveza ponuđeno je tada RTV “Panorami” da navedeni dug izmiri u 10 mjesečnih rata, ali su to odbili“, rekao je Stanišić u pisanom odgovoru “Vijestima”.

"Žiro-račun RTV “Panorama” blokiran je na osnovu rješenja Privrednog suda od 12. februara 2010."

On je naveo da je u skladu sa zaključkom Vlade od 10. marta 2011. državna pomoć za tu RTV na osnovu ispostavljenih faktura od RDC-a za 2009. i 2010. godinu, utvrđena na iznos od 14.208 eura.

„Dug “Panorame” prema RDC-u, do 10. marta je iznosio 15.644 eura, što u konačnom znači da je “Panorama” nakon odbitka iznosa državne pomoći, dugovala RDC-u 2.186,64 eura. “Panorami” je tada ponuđen sporazum i data mogućnost da navedeni dug izmire u ratama do kraja 2011. Potpisivanjem tog sporazuma bi se stekli uslovi za deblokadu žiro - računa. Predstavnici “Panorame” nijesu pristali da potpišu sporazum o realizaciji državne pomoći, kao ni ugovor o korišćenju infrastrukture RDC-a insistirajući na podacima i tvrdnjama koje su potpuno netačne. U direktnom razgovoru sa predstavnicima RTV “Panorama”, kao i kasnije putem telefona i elektronskom poštom, pokušali smo da objasnimo i prezentujemo ove nesporne činjenice, ali smo naišli na nerazumijevanje i prijetnje objavom saopštenja koje je bilo potpuno neistinito“, navodi Stanišić.

Dug "Panorame" na današnji dan iznosi 1.435 eura

On je kazao da je dug te RTV na današnji dan 1.435 eura i smanjen je prinudnom naplatom sa njihovog žiro-računa.

Stanišić je kazao da su spremni da ulože dodatne napore kako bi razjasnili sve sporne elemente u poslovnom odnosu sa RTV “Panorama”, te da su procedure za sve medije identične.

Bonus video: