Radnici sudova traže još 86.980 eura mjesečno

Sudska administracija je od prošle sedmice radikalizovala štrajk sa jednog na tri sata obustave rada
0 komentar(a)
Štrajk pravosuđa, Foto: Arhiva Vijesti
Štrajk pravosuđa, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 25.10.2011. 16:31h

Predstavnici sudstva su na pregovorima s Vladom za 709 službenika koji primaju do 270 eura tražili zarade veće za 100 eura, a za 177 onih koji primaju više od 270 eura uvećanje od 80 eura.

Predsjednik sindikata pravosuđa Duško Zarubica rekao je da su predstavnici Vlade tražili dodatne konsultacije oko njihovog zahtjeva, te da će se pregovori nastaviti.

"Mi smo izašli sa konkretnim zahtjevom. Toliko povećanje zarada koštalo bi 86.980 eura na mjesečnom nivou”, rekao je Zarubica.

Prosječna plata namještenika u sudu je 227 eura

Sudska administracija je od prošle sedmice radikalizovala štrajk sa jednog na tri sata obustave rada. Tokom ta tri sata suđenja se odlažu, a građanima nije dozvoljen ulaz u sudove.

Zaposleni u sudstvu zahtijevaju zaključivanje granskog kolektivnog ugovora za oblast uprave i pravosuđa, kao i pojedinačnog kolektivnog ugovora kod poslodavca za zaposlene u sudstvu, te povećanje zarada za službenike i namještenike.

Prosječna plata namještenika u sudu je 227 eura, državnim službenicima sa završenim pravnim fakultetom i položenim pravosudnim ispitom je 399, dok sekretari sudova zarađuju 415 eura. U crnogorskim sudovima radi 886 službenika i namještenika.

Prijete potpunom obustavom rada

Službenici Privrednog suda zaprijetili su totalnom obustavom rada, u narednim danima, ogorčenim dopisom Ministarstva finansija, upućenim Vrhovnoj državnoj tužiteljici Vesni Medenici i svim sudovima, prema kojem će oktobarske zarade zaposlenih biti umanjene za broj radnih sati tokom kojih su ovog mjeseca protestvovali zbog niskih zarada.

"Sudije nas podržavaju u dijelu hodnika u sudu koji nije pokriven kamerama"

Predsjednica Sindikata Privrednog suda Zorica Knežević saopštila je „Vijestima“ da će donijeti odluku o daljim koracima, ali da su „ogorčeni i uveliko razmišljaju o totalnoj obustavi rada“.

Knežević je navela da je Katnić sugerisao Medenici „da je potrebno je da se izvrši korekcija sati za zaposlene u sudovima, odnosno, da im se oktobarske zarade umanje za broj sati tokom kojih su protestovali na radnom mjestu.

"Tolika je ogorčenost radnika da ćemo se svi jednoglasno izjasniti oko odricanja takvog primanja“, navela je Knežević.

Zbog ovakve najave u hodnicima Privrednog suda je bilo veliko nezadovoljstvo, a dio radnika polako gube vjeru da će ih sudije podržati u protestu kako bi izborili veće zarade.

Član Sudskog savjeta Luis Škrelja ocijenio je da štrajk sudske administracije “otežava ono što je jedan od prioriteta Crne Gore"

"Sudije nas podržavaju u dijelu hodnika u sudu koji nije pokriven kamerama. Ta nam podrška ništa ne znači. Ukoliko nas javno ne podrže, vjerovatno ćemo staviti katanac na ovaj sud", rekao nam je jedan od zaposlenih koji je zahtijevao anonimnost.

Štrajk nije rješenje

Član Sudskog savjeta Luis Škrelja ocijenio je da štrajk sudske administracije “otežava ono što je jedan od prioriteta Crne Gore u procesu evropskih integracija, jer utiče na ažurnost sudova i pravo stranaka na suđenje u razumnom roku”.

On smatra da zaposleni u sudskoj administraciji imaju pravo da iskažu nezadovoljstvo, ali da štrajk nije najbolji način za to.

Sudski savjet je prije nekoliko dana angažovao svog predstavnika Nevena Gošovića u pregovorima između nezadovoljnih sudskih službenika i Vlade.

Bonus video: