Jedan tim ljekara za osam sela: Za hitne slučajeve do grada je kasno

Najneophodniji je medicinski tehničar koji bi svakodnevno mogao da previje ranu, sanira povredu, da injekciju, pa na kraju i izmjeri krvni pritisak, što je nekada i postojalo
74 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 23.10.2011. 15:59h

Zdravstvenu zaštitu osiguranicima osam seoskih ambulanti od Lijeve Rijeke do Komana pruža jedan ljekarski tim Doma zdravlja Podgorica. Uglavnom jednom nedjeljno, u prijepodnevnim satima i po ustaljenom rasporedu, u ambulanti se pregledaju pacijenti iz sela Lijeva Rijeka, Pelev Brijeg, Zatrijebač, Ubli, Komani, Drezga, Bioče i Gradac.

Međutim, mještanima tih sela, prema riječima predsjednika mjesnih zajednica, dobro bi došla češća posjeta doktora, a najneophodnija bi im, ipak, bila, svakodnevno dostupna sanitetska služba.

"Ljudima je najneophodniji medicinski tehničar koji bi u ambulanti svakodnevno mogao da previje ranu, sanira povredu, da injekciju, pa na kraju i izmjeri krvni pritisak, što je nekada i postojalo", kazao je za „Vijesti“ predsjednik Mjesne zajednice Lijeva Rijeka Pavle Boričić.

Mještanima je najsigurnije da se odvezu do grada na pregled, a usput i podignu ljekove za sebe i komšije

Navodeći da ih izabrani doktor posjećuje jednom nedjeljno, Boričić ističe da žiteljima najveći problem predstavlja nabavka ljekova, kao i primanje injekcija za koje se mora ići do grada.

Stoga je, kada dođe do bolesti , kako on kaže, mještanima najsigurnije da se odvezu do grada na pregled, a usput i podignu ljekove za sebe i komšije.

U ambulanti na Bioču izabrani doktor pacijente obilazi jednom nedjeljno.

Žitelji tog sela, prema riječima predsjednika mjesne zajednice Rajka Vulikića, do prije dvije godine nijesu ni imali ambulantu, te su sada većinom zadovoljni.

"Mada bi, svakako, bilo dobro da doktor češće pregleda, zadovoljni smo što su pacijenti u mogućnosti da obave osnovne preglede, propiše im se terapija ili uput za specijalistu", navodi Vulikić.

Za sve ostalo, kako kaže, nije im daleka ni Podgorica.

Tu mogućnost nemaju žitelji Zatrijebča. Iako izabrani doktor u ambulanti pacijente pregleda jednom nedjeljno, kada su putevi neprohodni, oni ostaju bez medicinske zaštite. Uz to, mnogo je zaseoka, pa je ljudima teško i daleko da dođu na pregled.

Mještani bi da mogu češće da se pregledaju (Foto: Vesko Belojević)

Predsjednik te mjesne zajednice Ljeka Dedivanaj objašnjava da doktor jednom nedjeljno obavlja osnovne preglede, ali da im je prijeko potrebna svakodnevna sanitetska pomoć, kako bi mještani tu mogli primiti injekciju, sanirati povredu, previti ranu, odnosno dobiti prvu pomoć do odlaska u gradsku ambulantu.

Iz Doma zdravlja Podgorica uvjeravaju da se u seoskim ambulantama pacijenti redovno, prema ustaljenom rasporedu, pregledaju

On je kazao da doktor pacijente u seoskoj ambulanti pregleda dva puta sedmično, a da ih posjećuje i patronažna služba kada je to neophodno.

Iz Doma zdravlja Podgorica uvjeravaju da se u seoskim ambulantama pacijenti redovno, prema ustaljenom rasporedu, pregledaju.

Oni naglašavaju da nijedan pacijent iz tih sela ne može ostati uskraćen za zdravstvenu zaštitu, te da se, ukoliko je to neophodno, obavlja i kućna posjeta pacijenata.

"Pacijentima je, na osnovu naloga izabranog doktora, dostupna i patronažna služba, a patronažne sestre obilaze na osnovu podataka, koje dobijaju iz Kliničkog centra CG, i bebe iz seoskih područja", saopštili su iz te ustanove.

Fundina traži doktora

Mada u selu Fundina postoje svi uslovi za otvaranje ambulante, mještani tog područja nemaju obezbijeđenu zdravstvenu zaštitu u selu.

"Imamo adekvatnu prostoriju koja bi mogla biti opremljena kao ambulanta, ali izgleda da je sve stvar nečije volje da se to organizuje i angažuje doktor", tvrdi predsjednik mjesne zajednice Jonus Purović.

"Mještani bi bili zadovoljni i da im je na raspolaganju doktor koji može da ih pregleda, propiše terapiju ili uputi na dalje liječenje ako je neophodno", kazao je Purović

"Mještani bi bili zadovoljni i da im je na raspolaganju doktor koji može da ih pregleda, propiše terapiju ili uputi na dalje liječenje ako je neophodno", kazao je Purović.

Do tada, prema njegovim riječima, stanovnici tog sela, kada su teško bolesni, oslanjaju se na pomoć patronažne službe.

Teško do lijeka

Nabavka neophodne terapije za liječenje, ipak je najveći problem, koji muči pacijente seoskih područja. Apoteka nema, a grad je daleko.

"Srećom, danas se lakše kontaktira, pa uvijek neko od rođaka ili komšija navrati do gradske apoteke i preuzme lijek", optimista je Boričić.

Galerija

Bonus video: