Mirjana Kuljak uvjerena da studenti mogu osloboditi Crnu Goru

Prema njenim riječima, zahtjevi studenata su više nego opravdani, jednako kao i zahtjevi ostalih socijalnih grupa
514 pregleda 0 komentar(a)
Mirjana Kuljak, Foto: Arhiva "Vijesti"
Mirjana Kuljak, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 23.10.2011. 12:41h

Studenti mogu, istrajnošću i objedinjavanjem društvenih snaga, započeti oslobađanje Crne Gore od mafije i spasiti zemlju, sa ili bez podrške profesora, ocijenila je profesor Ekonomskog fakulteta, Mirjana Kuljak.

Studenti i njihovi predstavnici, od početka akademske godine, sve češće ukazuju na svoje probleme i organizuju proteste.

Ne zaboravimo da je režim uvijek, a i danas je to isto, imao načina – svojih ljudi, novca, podanika i dobronamjenih zavedenih, da studentskoj energiji otupi oštricu.

“Ne zaboravimo da je režim uvijek, a i danas je to isto, imao načina – svojih ljudi, novca, podanika i dobronamjenih zavedenih, da studentskoj energiji otupi oštricu i da je skrene sa suštinskih na pojavne probleme”, rekla je Kuljak.

Tome je, kako je ocijenila, značajno doprinio i profesorski kadar, svojim primjerom i nepodsticanjem razvoja kritičkog razmišljanja. “Tradicija i kultura ne mogu biti izgovor za bježanje od sopstvene savjesti”.

Poziv za sve

Na Svjetski dan studenata, 17.novembar, studentske organizacije najavljuju veliku protestnu šetnju svih mladih, nezadovoljnih ljudi u Crnoj Gori.

Kuljak je, komentarišući apel studenata upućen profesorima da ih podrže u zahtjevima i protestu, kazala da joj je drago zbog tog poziva.

“Drago mi je što studenti pozivaju sve. Jasnom percepcijom ključnog problema, objedinjavanjem društvenih snaga, oštricom uperenom u jasno postavljen cilj i istrajnošću, mogu da ostvare ono što im se sada možda čini nemogućim – da započnu oslobađanje Crne Gore od mengela mafije i da spasu Crnu Goru, sa profesorima ili bez njih”, rekla je ona.

Ona je kazala da se promjene mogu ostvariti kada se većina ujedini u jednom momentu – opštih mirnih protesta.

“Glavni uzroci naših problema, a na koje možemo uticati, su u kriminogenoj prirodi crnogorskog režima – odgovornosti za ratne zločine i pljačku Crne Gore”, ocijenila je Kuljak.

Ona je kazala da se promjene mogu ostvariti kada se većina ujedini u jednom momentu – opštih mirnih protesta, i kada se, dodala je, postavi jedinstven zahtjev da se vlast smijeni na izborima, s ciljem utvrđivanja zakonske odgovornosti državnih funkcionera za ratne zločine i preispitivanja porijekla njihove imovine.

Nada se da će studenti iskoristiti istorijsku šansu da se izbore za “svijetlu budućnost zemlje i da održe,”istorijsku lekciju” njenoj studentskoj generaciji.

Upitana šta očekuje od studentskog aktivističkog pokreta, Kuljak je rekla da se nada da će studenti iskoristiti istorijsku šansu da se izbore za “svijetlu budućnost zemlje i da održe,”istorijsku lekciju” njenoj studentskoj generaciji kojoj, kako je navela, pripada i bivši premijer Milo Đukanović.

“Na aktiviranje studentske populacije gledam sa odobravanjem i nadom da će studenti, svjesni prethodno navednih kriminogenih uzroka crnogorske, u prvom redu etičke krize, biti ti koji će stati u prvi red i istrajnim angažovanjem voditi stvari do kraja”, kazala je Kuljak.

Njen savjet studentima je da odluke donose razumom, a da djeluju srcem.

Bonus video: