Institut za javno zdravlje: Počinje vakcinacija

U sklopu prevencije mogućih komplikacija usljed obolijevanja od gripa izazvanog sojevima virusa A i B, i ove godine sprovesti vakcinacija rizičnih grupa stanovništva protiv ove bolesti
0 komentar(a)
Vakcina, Foto: Shutterstock.com
Vakcina, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 21.10.2011. 14:55h

Vakcinacija protiv gripa počeće uskoro u svim domovima zdravlja, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje.

"U toku je distribucija vakcine u svim domovima zdravlja u državi, koji će, nakon što prime vakcinu, obavijestiti građane o načinu na koji će biti organizovana vakcinacija”, navodi se u saopštenju Instituta.

Napomenuli su da će se, u sklopu prevencije mogućih komplikacija usljed obolijevanja od gripa izazvanog sojevima virusa A i B, i ove godine sprovesti vakcinacija rizičnih grupa stanovništva protiv ove bolesti.

"Vakcina će se davati licima starijim od šest mjeseci života sa hroničnim oboljenjima disajnih puteva i plućnih parenhima, kardiovaskularnog sistema (srce i krvni sudovi) i bubrega, oboljelim od metaboličkih procesa (npr. šećerne bolesti), osobama sa različitim tipovima imunosupresije, uključujući one sa HIV/AIDS-om i one sa transplantiranim organom”, piše u saopštnenju Instituta za javno zdravlje.

Takođe, vakcinacija je predviđena za hronično oboljele smještene u stacionarima, osobe u kolektivnom smještaju, starije od 65 godina i zdravstvene radnike i saradnike.

Bonus video: