SDP pokrenula kampanju za jeftiniji hleb

Kada je zbog nestašice pšenice, povećana cijena pšenice i brašna, pekari su bili jednoglasni u odluci da se cijena vekne od 600 grama osnovnog hljeba poveća za 10 centi
0 komentar(a)
hljeb, Foto: Arhiva Vijesti
hljeb, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 20.10.2011. 10:24h

Crnogorski pekari nijesu raspoloženi za snižavanje cijena hljeba iako je kilogram brašna jeftiniji.

Prije pola godine, kada je zbog nestašice pšenice, povećana cijena pšenice i brašna, pekari su bili jednoglasni u odluci da se cijena vekne od 600 grama osnovnog hljeba poveća za 10 centi.

"Danas kada je pala cijena pšenice na berzama za oko 40 odsto, kada je ulje jeftinije za 13 odsto, cijena struje smanjena za 25 odsto, akciza na dizel gorivo Uredbom Vlade za 25 odsto, smatramo opravdanim smanjenje cijene hljeba barem za 10 centi koliko je bilo prethodno povećanje", rekao je šef medijskog pula Socijaldemokratske partije Mirko Stanić.

"U nekoliko pekara hljeb se može kupiti za 50 ili 55 centi. Kad su prodavnice u pitanju tu ne možemo ništa uraditi jer su troškovi dopremanja do radnji katastrofalni", kazao je Radonjić.

Predsjednik Udruženja pekara Svetozar Radonjić je kazao "Vijestima" da je sve što oni mogu da urade snižavanje cijena u prodajnim objektima samih pekara te da su neki proizvođači to već uradili.

"U nekoliko pekara hljeb se može kupiti za 50 ili 55 centi. Kad su prodavnice u pitanju tu ne možemo ništa uraditi jer su troškovi dopremanja do radnji katastrofalni", kazao je Radonjić.

On je rekao da su na potezu Ministarstvo poljoprivrede i vlasnici lanaca trgovina te da čekaju poziv na razgovor.

"Vjerujemo da je cilj da se unište male pekare, kojih ima oko 400, i da se stvori monopolski položaj jednog proizvođača", kazao je Radonjić.

U najvećem crnogorskom propizvođaču hljeba, podgoričkom Inpeku, juče nijesu željeli da govore za "Vijesti", ali prema nezvaničnim informacijama ne razmišljaju o snižavanju prodajne cijene hljeba.

Imaće sluha za pojeftinjenje

Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Tarzan Milošević kazao je juče da je logično očekivati pojeftinjenje hljeba jer će cijena pšenice, u odnosu na prošlu godinu, biti niža.

"U nekim marketima i prodavnicama već imamo nižu cijenu hljeba. Siguran sam da će i proizvođači i trgovci imati dovoljno sluha za pojeftinjenje s obzirom na to da cijena inputa diktira konačnu cijenu", kazao je Milošević, a prenosi agencija Mina biznis.

Ukoliko bi crnogorski lanac trgovina Albona uspio da kupi nikšićku Gradsku pekaru Nikpek, u njihovim marketima bi moglo da dođe do sniženja cijena hljeba.

"To je pitanje monopola u odnosu na cijenu što spada u nadležnost Ministarstva ekonomije. Nadam se da će to pitanje riješiti na kvalitetan način", kazao je Milošević i dodao da je cijena pšenice u svijetu dosta niža i da ne postoji nikakva opasnost za poskupljenje brašna.

Ukoliko bi crnogorski lanac trgovina Albona uspio da kupi nikšićku Gradsku pekaru Nikpek, u njihovim marketima bi moglo da dođe do sniženja cijena hljeba. Vlasnik te kompanije Radenko Lučić je kazao da će ako dođe do kupovine Albona imati sopstvenu pekaru i da će nižim cijenama dati svoj doprinos.

On je rekao da sve zavisi od Privrednog suda i stečajnog upravnika Nikpeka, kao i da su pregovori o cijeni u toku.

"Ukoliko se uklopimo u tu cijenu što je naš interes, imali bismo tržište gdje možemo plasirati svoje proizvode. Tada bi i cijene mogle biti niže", kazao je on i istakao da za sada, ipak, neće biti pojeftinjenja hljeba.

SDP: Pekari bili glasni kada su povećavali cijenu

Predstavnik SDP-a Mirko Stanić je kazao da očekuju da će pekari čuti njihov apel i da će sniziti cijene hljeba i istakao da je njihova priča već urodila plodom te da su neke pekare korigovale cijene.

"Ne tražimo od pekara da se ponašaju netržišno, nego upravo suprotno - da koriguju cijene i nadolje kada se dese značajne promjene sirovina i energenata", rekao je on dodajući da iako sniženje cijena hljeba od 10 centi nije preveliko ali da je praksa da kada se povećaju cijene osnovnih životnih namirnica sve cijene roba i usluga rastu.

"Drastično su smanjenje cijene sirovina koje ulaze u proizvodnju hljeba tako da je realno očekivati i sniženje njegove cijene. Sada je aktuelna "glasna šutnja" pekarske industrije, ne organizuju konferencije za štampu i sastanke sa ministrima, kao što je radila kad su cijene sirovina rasle", rekao je Stanić.

Bonus video: