Vojvodić još nije obezbijedio većinu u Savjetu RTCG

U RTCG se sa zebnjom očekuje eventualni povratak Vojvodića, jer bi sa njim izvjesno došli i pojedini novinari sa TV IN
61 pregleda 0 komentar(a)
Rade Vojvodić, Foto: Luka Zeković
Rade Vojvodić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 20.10.2011. 08:34h

Savjet RTCG sljedećeg petka odlučiće da li će državna televizija dobiti novog generalnog direktora, ili će ponovo biti raspisan konkurs za nasljednika Branka Vojičića.

Nakon razgovora sa trojicom kandidata, potpuno je neizvjesno da li će aktuelni direktor i glavni urednik TV IN Rade Vojvodić uspjeti da obezbijedi glasove pet od ukupno devet članova Savjeta.

Više izvora potvrdilo je “Vijestima” da je tokom intervjua sa Vojvodićem i preostalom dvojicom kandidata, dugogodišnjim novinarom RTCG Ilijom Šukovićem i Mladenom Vušurovićem, bilo praktično nemoguće procijeniti kako će većina članova Savjeta u petak glasati.

Izvor “Vijesti”, koji je prisustovao sjednici, smatra da jučerašnja očigledna uzdržanost članova Savjeta govori o tome da još nije donesena odluka da li će Vojvodić biti izabran za generalnog direktora, iako se u javnost spekulisalo da je to gotova stvar koju je navodno aminovao i premijer Igor Lukšić.

Simonović se nije izjasnio

“Praktično svi članovi Savjeta bili su zakopčani do grla tokom razgovora, pa je nemoguće procijeniti kako će ko tajno glasati u petak. Gotovo da je izvjesno da se sve svodi na pitanje - izbor Vojvodića ili novi konkurs. S tim da sam siguran da izbor Vojvodića nikako nije završena stvar”, kazao je taj izvor.

Najmanje dva od ukupno pet članova se oštro protive povratku Vojvodića u RTCG nakon 10 godina provedenih na TV IN.

“Vijestima” je potvrđeno da većina u Savjetu na čelu sa Simonovićem, koja je krajem jula razriješila dužnosti Vojičića, još nije razgovarala o tome da li je Vojvodić prihvatljiv za novog generalnog direktora.

Konsultacije bi trebalo da se obave u sljedećih nekoliko dana, a izvjesno je da će ta većina pokušati da postigne što je moguće jedinstveniji stav o pitanju izbora generalnog direktora.

To, međutim, neće ići glatko, jer se najmanje dva od ukupno pet članova oštro protive povratku Vojvodića u RTCG nakon 10 godina provedenih na TV IN.

Sa zebnjom očekuju Vojvodića

Na tu činjenicu ukazuje i pitanje postavljeno Vojvodiću - kako namjerava da izvuče RTCG iz finansijske krize, kada je u TV IN napravio gubitak?

Izvori “Vijesti” smatraju da bi većina okupljena oko Simonovića mogla da donese odluku o raspisivanju novog konkursa i zbog toga što dio zaposlenih u RTCG, prije svega dugogodišnjih novinara i urednika, nikako ne bi želio da Vojvodić postane novi generalni direktor.

U RTCG se sa zebnjom očekuje eventualni povratak Vojvodića, jer bi sa njim izvjesno došli i pojedini novinari sa TV IN, pa bi pozicije mnogih bile ugrožene.

Mnogi strahuju i od predstojeće sistematizacije radnih mjesta, ali i digitalizacije, što će neminovno dovesti do smanjenja broja zaposlenih u RTCG.

U radnoj verziji sistematizacije navodi se da je prekobrojnih oko 250.

Bonus video: