DPS još na vlasti, a sjever Crne Gore propada

Ima li šta poraznije za ovu vlast i građane sjevera od činjenice da na sjeveru živi 33 odsto stanovništva Crne Gore, a da je u toj trećini 58,5 procenata najsiromašnijih
0 komentar(a)
Vunko, Foto: Arhiva "Vijesti"
Vunko, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 19.10.2011. 16:55h

Svaki dobronamjerni građanin Bijelog Polja mora se podsjetiti predizborne kampanje DPS-a, sada već davne 1996. godine, kada je tad najmlađi premijer u Evropi, Milo Đukanović, poručio građanima Bijelog Polja, posebno radnicima dotad uzornih proizvodnih kolektiva, da „DPS neće dozvoliti posrtanje velikih ekonomskih sistema, kao što su ’Vunko’ i ’Imako’.

Od tada do danas mnogo šta u Crnoj Gori se promijenilo, osim što su DPS i Đukanović još na vlasti, a na štetu građana, posebno radnika Bijelog Polja, kojih ima više od deset hiljada. Uz oko 4.000 državnih službenika i namještenika, oni danas ostvaruju najniži lični dohodak u Crnoj Gori“, navodi se u saopštenju Veršigore Bulatovića, predsjednika OO SNP Bijelo Polje, i člana GO SNP Crne Gore.

Kako se dodaje, svih ovih godina DPS je uz podršku SDP-a, sprovodeći neoliberalni koncept privatizacije po mjeri moćnika iz Podgorice, i njima bliskih pojedinaca, sjever Crne Gore, a posebno Bijelo Polje, doveo u zonu apsolutnog siromaštva.

O tome govore brojni sprovedeni stečajni i likvidacioni postupci („Vunko“, „Imako“, „Bjelasica-Rada“, „Špiro Dacić“, GRO „Radnik“, „Lenka“, „Prva Petoljetka“), koje je vlast jedino pominjala kad je pravljen neuspješan eksperiment na nivou Crne Gore.

“Sve to dovelo je do opravdane reakcije građana i prevarenih radnika, koji sve češće, kroz razne vidove štrajkova skreću pažnju na svoj težak socio-ekonomski položaj. Bijelom Polju i Crnoj Gori, prije svega, potrebni su stručni i radni ljudi, koji interes grada i države stavljaju ispred partijskih i ličnih ambicija. Potrebna je cjelovita državna strategija, koja dugoročno i sveobuhvatno stimuliše održivi razvoj poljoprivrede i turizma.

Samo na taj način Vraneš, Bjelasica i Pešter mogu biti razvojne šanse Bijelog Polja. SNP Crne Gore će se uporno zalagati za poštovanje pravne države, i za sve one razvojne, proizvodne i infrastrukturne kapacitete, koji će unaprijediti kvalitet života svih građana Bijelog Polja.

Bijelom Polju i Crnoj Gori treba vratiti duh tolerancije i solidarnosti, a razvoj temeljiti na znanju i sposobnostima, jer, očigledno, oni koji su društvo i državu doveli u zonu sveopšteg siromaštva, ne mogu da budu nosioci promjena i proevropskih vrijednosti”, zaključuje se u saopštenju Bulatovića.

Najteže u Beranama

I član GO SNP iz Berana Dragutin Joksimović ocijenio je da je katastrofalnim privatizacijama, uništenjem proizvodnih kapaciteta i dugododišnjim nenamjenskim i rasipničkim trošenjem novca iz donacija, raznih fondova, kredita i rasprodajom državne imovine, aktuelna vlast napravila zločin prema sjeveru, narodu i državi Crnoj Gori.

"Ima li šta poraznije za ovu vlast i građane sjevera od činjenice da na sjeveru živi 33 odsto stanovništva Crne Gore, a da je u toj trećini 58,5 procenata, ili dvije trećine od ukupnog broja najsiromašnijih, a najteže stanje je u svakom pogledu u Beranama“ tvrdi Joksimović.

On kaže da je SNP od svog formiranja ukazivala na pogubne posljedice koje svojim odlukama u vršenju vlasti proizvodi DPS, kao i da su te pogubne posljedice danas više nego očigledne. On navodi da je u uništenim industrijskim, poljoprivrednim i ugostiteljskim preduzećima u ovom gradu bez posla ostalo 6.000 ljudi. T.S.

Bonus video: