Stanovi za socijalno ugrožene u Kolašinu još neuseljeni

Završetak druge zgrade je bio još hitniji, jer je u njoj trebalo da bude smješteno 15 porodica, koje su ostale bez krova nad glavom
0 komentar(a)
stanovi Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
stanovi Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 18.10.2011. 18:40h

Dvije zgrade čija je gradnja počela u vrijeme investicionog buma prije četiri - pet godina i u kojima su stanovi namijenjeni, kako je mnogo puta iz lokalne uprave saopštavano, za "porodice u stanju socijalne potrebe", odnosno za "kadar opštine", još su nezavršene.

Iako su koalicioni partneri na vlasti u Kolašinu proteklih godina često koristili priliku da se pohvale "značajnim brojem novih stambenih jedinica", aktuelno opštinsko rukovodstvo tvrdi da trenutno raspolaže sa vrlo malo podataka o vrijednosti tih objekata, radovima koji su do sada završeni, a ne znaju ni koliko se duguje izvođačima radova.

Vrijeme kada će biti završeni i useljivi, tek je potpuna nepoznanica.

Za izgradnju 24 stana iz toga fonda dugoročnim kreditom kolašinska opština tada je dobila nešto više od 442.000 eura

Brajušković je jedino mogao da potvrdi za "Vijesti" da se prije nekoliko dana sastao sa izvođačima radova, ali, kako je kazao, i on tek treba da sazna ključne informacije, a na ta dva stambena objekata već su vidljivi znaci propadanja.

"Imao sam vrlo kratak sastanak sa izvođačima. Ono što sam tražio je da dobijem podatke dokle su radovi stigli, koliko dugujemo izvođačima i koliko treba novca da se zgrade završe. Podatke sam tražio i od opštinskih službi kojima je u proteklom periodu to bio posao. Kada se "papiri" jednih i drugih uporede i napravi presjek, znaću više o tome i moći da vas obavijestim", kazao je Brajušković.

Postoji spremnost Vlade da pomogne

On nije imao podatke ni o broju stanova u te dvije zgrade. Brajušković nije mogao da komentariše ni nezvanične informacije prema kojima jedna od zgrada namijenjena "licima u socijalnoj potrebi" ima više dva sprata nego što je projektom bilo planirano, te da je to prolongiralo i završetak radova.

"Ne znam ništa više od vas dok ne dobijem podatke iz opštinskih službi. Čim te podatke budem imao, svakako će biti dostupni javnosti", kratko je prokomentarisao Brajušković.

On je potvrdio da postoji "spremnost kod Vlade da pomogne", kako bi radovi na zgradama bilo što prije okončani.

"Međutim, bilo bi vrlo neodgovorno da s tim zahtjevom odem, a da prethodno ne znam koliko to novca zapravo treba. Pomoć ćemo moći tražiti tek kada ja budem informisan o onom šta su radili oni koji su minulih godina bili odgovorni za ta dva objekta", tvrdi Brajušković.

Zgrade za sada nijesu ni opštinsko vlasništvo. To nam je potvrdio i direktor opštinske Direkcije za imovinu Zoran Vlahović.

"Još nijesu stečeni uslovi da zgrade budu upisane kao opštinsko vlasništvo. To će moći da se uradi tek kada zgrade budu završene", bilo je sve što je kazao Vlahović.

Novac obezbijeđen još 2006.

Prema nezvaničnim informacijama, pred zadnje lokalne izbore, stanovi su, a da o tome nije odlučivao lokalni parlament, obećane mnogim porodicama

Za izgradnju 24 stana iz toga fonda dugoročnim kreditom kolašinska opština tada je dobila nešto više od 442.000 eura. Završetak druge zgrade je bio još hitniji, jer je u njoj trebalo da bude smješteno 15 porodica, koje su ostale bez krova nad glavom, nakon što su srušene trošne barake pored Svinjače.

Do sada lokalna uprava tim porodicama nije uspjela da obezbijedi stanove. Prema nezvaničnim informacijama, pred zadnje lokalne izbore, stanovi su, a da o tome nije odlučivao lokalni parlament, obećane još mnogim porodicama.

"Ne znam kome su sve stanovi obećavani. No, bez obzira na to, obećavam građanima Kolašina da će se kada se zgrade završe formirati komisija, koja će po zakonu i prioritetima odlučivati", kazao je Brajušković.

Bonus video: