Rožaje: Škola bez grijanja na -10, roditelji ogorčeni na Ministarstvo prosvjete

Ima djece koja su prehlađena, pod temperaturom, čak i na infuzijama. Ukoliko pojava bude učestala, bićemo sigurni da je to zbog boravka u hladnoj školi
142 pregleda 0 komentar(a)
Rožaje, Foto: Arhiva "Vijesti"
Rožaje, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 18.10.2011. 17:18h

Grupa roditelja Osnovne škole „Mustafa Pećanin“ koju pohađa oko 1.100 učenika najavila je tužbu protiv Ministarstva prosvjete i nauke, ukoliko se nedostatak grijanja u toj ustanovi odrazi na zdravlje djece.

“Prema nekim mjerenjima, jutros je bilo između minus sedam i minus 10. Kada se na toj temperaturi djeca sjedeći nauzmu zime, nema šanse da se ugriju cijelog dana, a kamoli da mogu normalno pratiti nastavu. Zar je uopšte normalno da u Rožajama koje se nalazi na preko 1. 000 metara nadmorske visine, u ovo doba godine u školi nema grijanja”, upitali su roditelji.

Ima djece koja su prehlađena, pod temperaturom, čak i na infuzijama. Ukoliko pojava bude učestala, bićemo sigurni da je to zbog boravka u hladnoj školi

“Ima djece koja su prehlađena, pod temperaturom, čak i na infuzijama. Ukoliko pojava bude učestala, bićemo sigurni da je to zbog boravka u hladnoj školi. Onda nećemo prezati da tužimo čak i ministra prosvjete koji je ovo dozvolio. Shvata li on šta znači za malo dijete da u hladnoći satima sjedi, ne kreće se, ne trči. Tražićemo odgovornost i direktora škole”, rekli su roditelji.

Njih ne interesuje šta je razlog, niti ko bi trebalo da ga riješi. Žele samo da djeci bude omogućeno da nastavu pohađaju u normalnim uslovima.

“Ukoliko to ne mogu neka raspuste djecu na neko vrijeme, ali da se zna da je to zbog greške Ministarstva ili neka im obezbijede uslove za školovanje. Neodgovornost je ako ministar o tome ne razmišlja i ako poistovjećuje Rožaje i Budvu. Nije smjelo da se dozvoli da se čeka zima, pa da se problem grijanja rješava”, rekli su ogorčeni roditelji.

Nema lož-ulja ili tehnički problemi?

Direktor škole Ibro Skenderović je potvrdio da se škola već dva dana ne grije, jer nema lož-ulja.

“Neko vrijeme smo grijali zahvaljujući prošlogodišnjim zalihama kojih više nema. Poručili smo lož-ulje i očekujemo da će stići danas, sjutra. Nismo htjeli da obustavimo nastavu, ali smo skratili časove”, rekao je Skenderović.

Portparolka Ministarstva prosvjete Vesna Gajević je rekla da je problem grijanja u rožajskoj obrazovnoj ustanovi bio tehničke prirode i da će biti riješen već danas.

Bonus video: