Volonteri Crvenog krsta obilježili Evropski dana borbe protiv trgovine ljudima

U izlozima su stajale lutke odjevene u novinske članke, preko usana su im bile izlijepljene crvene trake, a na glavi istaknuta oznaka bar koda
59 pregleda 0 komentar(a)
Crveni krst, Dan borbe trgovinom ljudima, Foto: Vesko Belojević
Crveni krst, Dan borbe trgovinom ljudima, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 18.10.2011. 14:10h

Volonteri Crvenog krsta Crne Gore, povodom 18. oktobra, Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima posjetiocima u Mall of Montenegru i Delta Citiju dijelili su edukativni materijal o prevenciji trgovine ljudima i detaljnije informisali građane o načinu prepoznavanja i prijavljivanja takvih radnji, kao i kako da se zaštite od trafikinga.

Takođe, u izlozima pojedinih butika stajale su lutke simbolično odjevene u novinske članke, dok su im preko usana bile izlijepljene crvene trake, a na glavi istaknuta oznaka bar koda.

Generalna sekretarka Crvenog krsta Crne Gore Jelena Dubak kazala je da je akcija pod sloganom "Ljudska bića nemaju cijenu", koja je organizovana u saradnji sa Nacionalnom kancelarijom za borbu protiv trgovine ljudima, istog dana realizovana i u Srbiji i Hrvatskoj.

"Crveni krst od ove godine aktivno će učestvovati u projektima borbe protiv trgovine ljudi. Posebno ćemo nastojoti da o tome edukujmo one osobe koje se nalaze na društvenoj margini, sa kojima se srijećemo prilikom našeg rada, a koje su najčešće u prilici da postanu žrtve trafikanata", kazala je Dubak.

Ona je dodala da kod svih građana neophodno podići svijest o trgovini ljudima, upozoriti ih kako da prepoznaju takve slučajeve i kako da se zaštite, jer mnogi ne znaju da se i prosjačenje može time smatrati.

Volonteri opštinskih organizacija Crvenog krsta, prema riječima Dubak, koji su se na posebnim radionicama dodatno edukovali o trafikingu ljudima, svoje znanje prenijeće i učenicima osnovnih i srednjih škola na predavanjima koja su počela da se realizuju od početka školske godine u većini crnogorskih opština.

"Postavljene lutke u buticima simbolično su obučene novinama, jer se upravo putem oglasa i sličnih novinskih članaka najčešće vrbuju potencijalne žrtve, crvene trake preko njihovih usana ukazuju na to da osobe kojima se na taj način manipuliše nemaju pravo da se izjasne, dok bar kod ukazuje da time one postaju kao i bilo koja druga roba sa kojom se truguje", obijasnila je koordinatorka programa borbe protiv trgovine ljudima u Crvenom krstu Marija Dedić.

Ona je dodala da su performansom željeli da javnosti skrenu pažnju na rizike koje trgovina ljudskim bićima nosi sa sobom, kao i to da žrtva može biti bilo ko, a i trgova ljudima svako.

Bonus video: