Zoran Boljević tvrdi da "Čelebić" gradi na spornom zemljištu

Boljevići tvrde da je sredinom 70-tih godina prošlog vijeka 12.000 m2 čudnom alhemijom prešlo u vlasništvo države i Opštine
267 pregleda 0 komentar(a)
Boljević Zoran, Foto: Luka Zeković
Boljević Zoran, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 17.10.2011. 16:21h

Zoran Boljević i članovi njegove šire i uže porodice u sudskom su sporu sa građevinskom firmom “Čelebić”, oko zemlje pored novog Studentskog doma na kojem ova firma gradi zgrade.

Boljevići tvrde da je sredinom 70-tih godina prošlog vijeka 12.000 m2 čudnom alhemijom prešlo u vlasništvo države i Opštine, iako sa njima nikad nije sklopljen kupoprodajni ugovor o pomenutom zemljištu.

"Do 1973. godine zemlja se vodila na mog oca Božidara i stričeve Rajka, Dimitrija, Gojka i Miloša, a od 1976. njoj se gubi svaki trag i ona na nekakav iracionalan način prelazi u državno vlasništvo, iako ne postoji nijedan kupoprodajni ugovor, sem onog vezanog za 176 m2 za izgradnju puta. Imamo čak i iz opštine potvrdu da nam nikada nije plaćeno za tu zemlju. U Komisiji za povraćaj su nam rekli da tražimo svoje pravo na sudu i da ćemo lagano vratiti svoju zemlju. Već tri godine ovaj predmet je na sudu i za to vrijeme je promijenjeno dvoje sudija, Ljiljana Šoškić i Katarina Rutović, a po svoj prilici će i treći, ali Čelebić i dalje nesmetano gradi na našoj zemlji", kaže Zoran Boljević.

Ko daje dozvolu

Boljević se pita ko izdaje dozvole za gradnju građevinskoj firmi “Čelebić” da gradi na zemlji pod sudskim sporom.

"Treba li da promijenimo prezime u Mugoša ili Čelebić da bismo vratili svoju očevinu i ostvarili svoja prava. Hoćemo u Evropu, a ne poštujemo zakon o restituciji na kojem upravo Evropska unija insistira", dodaje Boljević.

Boljević tvrdi da njegovoj porodici nije jasno kako je 12.000 m2 prešlo u državno vlasništvo, a da je dio njihove zemlje sada u vlasništvu fakulteta, a dio u vlasništvu Čelebića.

"Nikome nije jasno kako je naša zamlja postala tuđa. Svi smo se radovali državnosti Crne Gore, ali ne na ovaj način. Nedavno je i trafo-stanica izgrađena na našoj zemlji koja, nije privedena namjeni. Očigledno je da neko “Čelebiću” omogućava da nesmetano gradi kako bi se jednog dana reklo, ta zemlja je privedena namjeni, na njoj su izgrađeni objekti, a mi ćemo biti dovedeni pred svršen čin", dodaje Zoran Boljević.

“Čelebić”: Plac je naš

U građevinskoj firmi “Čelebić” su začuđeni reakcijom članova porodice Boljević sa kojima, kako kažu, nijesu imali nikada nikakve poslovne aranžmane.

"Parcele na koje je gospodin Boljević, sa kojim do sada nijesmo imali nikakve poslovne aranžmane, bespravno ušao nasilno srušivši ogradu su u vlasništvu naših kompanija Čelebić i CMC-a. Predmetne parcele su kupljene od Glavnog grada putem javnog nadmetanja sprovedenog 20. jula 2010. godine. Tom prilikom je konstatovano da je Čelebić kompanija ponudila najveći iznos naknade za zemljište, nakon čega je uredno isplatila iznos predviđen kupoprodajnim ugovorom i uknjižbom parcela postala njihov vlasnik. Zatečeni smo ovakvim postupkom, i upadom na imovinu koja pripada našim kompanijama, prije svega zbog toga što u današnje vrijeme smatramo da postoje ozbiljni, regularni i konstruktivni načini za ostvarivanje prava, a prava adresa su uvijek nadležni organi, nikako primjena sile i ometanje, u ovom konkretnom slučaju našeg posjeda", kaže se u odgovoru građevinskog preduzeća “Čelebić”.

Bonus video: