Miodrag Bešović tvrdi da JP Vodovod krši zakon poskupljenjem vode

Da bi odluka UO Vodovoda mogla da se primjenjuje, bila je potrebna saglasnost Skupštine Glavnog grada. Saglasnosti nije bilo, kaže Bešović
0 komentar(a)
Ažurirano: 16.10.2011. 11:10h

Odluka upravnog odbora JP Vodovod i kanalizacije da poveća cijenu vode za čak 40 odsto od 1. avgusta potpuno je pravno nelegitimna, tvrdi odbornik NOVE Miodrag Bešovič.

"Svjedoci smo da su građani Podgorice posljednjih dana izrazili veliko nezadovoljstvo zbog visokih računa za vodu. Zbog značaja ove stavke kućnog budžeta, koja itekako predstavlja socijalnu kategoriju, treba iznijeti značajne činjenice o odluci poskupljenja cijene utroška vode, kaže Bešović.

On kaže da bi navedena odluka Upravnog odbora Vodovoda mogla da se primjenjuje, bila je potrebna saglasnost Skupštine Glavnog grada. Takve saglasnosti nije bilo, pa je zato ta odluka Upravnog odbora JP Vodovod i kanalizacija apsolutno nezakonita.

"Napominjem da je Zakonom o lokalnoj samoupravi propisano da odluke kojom se utvrđuju prava i obaveze za građane donosi isključivo Skupština. Podsjećam da je istim zakonom propisano da, kada se uvode materijalne obaveze za građane, obavezna je javna rasprava. Kako ni javne rasprave nije bilo, to najbolje svjedoči o legitimnosti navedene odluke, kojom je izvršen atak na osiromašene budžete naših sugrađana", kaže Bešović.

Važno je pomenuti da Predlogom odluke o davanju saglasnosti na program rada za 2011. godinu, koja je prošla skupštinsku proceduru, nije bilo ni pomena o poskupljenju vode.

Finansijskim planom za 2011. plan prodaje vode i plan odvođenja otpadnih voda po kategorijama urađeni su na osnovu raspoloživih kapaciteta i potreba za korišćenjem proizvoda i usluga koje ovo Preduzeće pruža, i važećih cijena utvrđenih Odlukom o usvajanju novih cijena usluga isporuke vode i usluga, odvođenja fekalnih otpadnih voda br. 14289 od 08. 08. 2008. godine.

Bešovic stoga poziva nadležne u Skupštini i Vodovodu da stornira dalji obračun za utrošenu vodu po ovoj odluci i da se isti uvede u zakonitu proceduru. Takođe je najavio da će Nova glasati protiv poskupljenja.

Bonus video: