Danilo di Paulo - jedan od malobrojnih tatu-majstora u Crnoj Gori

"Tetovaža preko čitavih ljeđa košta oko hiljadu, hiljadu i po eura", objašnjava Danilo
600 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 14.10.2011. 19:06h

U Crnoj Gori većina tatu-majstora radi skriveno u svojim sobama ili garažama, za razliku od Danila di Paula koji je za tatu-majstora završio 2002. u Ukrajini, odakle je došao u Crnu Goru.

"Ja sam završio kurs kod našeg naljepšeg stručnjaka Ane Boguš u Ukrajini, dvije godine sam studirao u njenoj školi, imam diplomu i kasnije sam radio u njenom salonu", kazao je Danilo.

Zbog njegovih kolega koje ilegalno tetoviraju svoje mušterije, dermatolog Svetlana Vučeković je u svojoj dugogišnjoj praksi vidjela različite reakcije na koži nakon tetoviranja.

Iz Ministarstva zdravlja kažu da je djelatnost tetoviranja regulisana Zakonom o sanitarnoj inspekciji

Nakon gotove tetovaže, kako je kazala dr Vučeković, ponekad ostaje reakcija, odnosno alergija na unijeti pigment.

"E to je onda već problem. To je onda već komplikacija tetovaže. Međutim, sreća, zaista je sva sreća da se to rijetko dešava", rekla je dr Vučeković.

U njenu ordinaciju dolazili su pacijenti poslije tetovaže kad crvenilo "ostane malo duže pa postaje problem".

Tetovaža od ožiljaka

Iz Ministarstva zdravlja kažu da je djelatnost tetoviranja regulisana Zakonom o sanitarnoj inspekciji i da se tetoviranje može obaviti jedino u kozmetičkom salonu.

On je, osim standardnih tehnika savladao i jednu koja je u "tatu" svijetu ekstremna, tetoviranje skalpelom

Milica Živković, vlasnica kozmetičkog salona u kojem Danilo di Paulo radi, rekla je da su inspekcije u početku dolazile da provjeraju da li se u njenom salonu tetovaže izrađuju po određenim pravilima.

Ukrajinski tatu-majstor kaže da se u Crnoj Gori od njegovog posla ne može živjeti, uprkos cjenovniku koji se kreće od 20 do 1.500 eura.

"Tetovaža preko čitavih ljeđa košta oko hiljadu, hiljadu i po eura", objašnjava Danilo.

On je, osim standardnih tehnika savladao i jednu koja je u "tatu" svijetu ekstremna, tetoviranje skalpelom.

U toj tehnici koriste se dva skalpela, odvojena pet militetara jedan od drugog, a zatim se sječe i skida koža između dva sječiva.

"I dobiješ sliku ožiljaka poslije, u toku pola godine. Dosta boli. Opasnosti nema nikakve zato što je sve sterilno i sve se otvara i baca na oči mušterije", opisuje Danilo ekstremnu tehniku za koju, u Crnoj Gori, još nije našao mušteriju.

Galerija

Bonus video: