Albanske partije u Plavu jednoglasno protiv mini hidroelektrana

Bardhi je podržao građane u namjeri na iskažu svoje nezadovoljstvo i kazao, da se DS izričito protivi centralizacji Crne Gore
53 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 14.10.2011. 18:37h

Opštinski odbori tri albanske partije, koje djeluju u plavskoj opštini, FORCA, DUA i DS, organizovali su tribinu u Centru za kulturu, kako bi izrazili svoje protivljenje NP „Prokletije“, projektu mini hitdroelektrana na Grlji, te diskriminaciji koja se vodi prema njima.

Veliki broj građana albanske nacionalnosti podržao je svoje opštinske lidere, a podrška je došla i od poslanika Mehmeta Bardhija DS i Vaselja Siništaja PDP, dok je na skupu govorio i poslanik DPS-a iz Plava Husnija Šabović.

Okupljenim građanima grafički prikaz granica Nacionalnog parka, te planove za mini hidrocentralu, predstavio je Tahir Đonbaljaj.

„Nacionalni park obuhvata naselja i posjede Albanaca duž državne granice sa Republikom Albanijom, počev od Dolje, Vusanja, Kukića, Višnjeva, Hakanja, Jasenice, Hota i Martinovića. Ističemo da i Izborni zakon, koji je usvojen ne tako davno, diskriminira Albance, uskraćujući im i ona malo prava iz 1997. godine. Apsolutno je neprihvatljivo, da o svim navedenim projektima, nije uzela u obzir volja i saglasnost Albanaca ovog kraja. Mi smo i pisanim putem izrazili svoje neslaganje i protivljenje svim nadležnim institucijama Crne Gore, ali uzalud. Zato još jednom apelujemo na Vladu, parlament i druge nadležne institucije, da preduzmu potrebne mjere, kako bi spriječili ostvarivanje navedenih projekata i da ubuduće, predhodno pribave saglasnost i mišljenje građana o projektima od značaja za život i napredak ovog kraja“, naveli su u zajedničkom saopštenju lideri OO albanskih parija u Plavu.

Bardhi je podržao građane u namjeri na iskažu svoje nezadovoljstvo i kazao, da se DS izričito protivi centralizacji Crne Gore.

“O NP „Prokletije“ moraju odlučivati građani, a ne Podgrorica”, kazao je Bardhi.

“O NP „Prokletije“ moraju odlučivati građani, a ne Podgrorica”, kazao je Bardhi

Šabović je dodao da treba razmišljati da forma NP ne bude na štetu stanovnika Plava, odnosno da granice NP “Prokletije”, koje nijesu još utvrđene, budu strogo van naseljenih mjesta, ma ko u njima živio, da su što dalje od privatnih šuma, jer ovaj narod svoju egzistenciju zasnovao na tim prirodnim resursima.

“Sljedeći korak NP je i da nam vrati ono dobro koje nam je uzeo, uzeti su nam prirodni resursi. Nisam ni pristalica priče, da mini hidroelektrane donose neku veliku korist, onima koji žive pored tih voda. One donose najveću korist onome ko je vlasnik hidroelektrane. Ne podrazumijevaju velika zapošljavanja, ali će Plavu donijeti kvalitetnije napajanje električnom energijom. Nijesam pristalica, da ljudi koji su koristili te izvore i potoke to izgube“, kazao je Šabović.

Galerija

Bonus video: