POZVAO SINDIKALCE

Ministar zdravlja: Para nema, ali ipak da razgovaramo

Radunović je ponovio da rad zdravstvenih radnika nije valorizovan na pravi način, ali i da Vladin stav da novca za povećanje zarada u državnoj kasi nema, i dalje stoji
0 komentar(a)
Ažurirano: 14.10.2011. 11:12h

Ministar zdravlja dr Miodrag Radunović se nada da štrajkova zaposlenih u zdravstvu neće biti, te da će sindikalnci sa predstavnicima Vlade naći zajedničko rješenje za prevazilaženje krize u tom sektoru.

Kako je kazao, potrebni su ustupci sa obije strane, ali u okviru “realnih mogućnosti”.

Radunović je ponovio da rad zdravstvenih radnika nije valorizovan na pravi način, ali i da Vladin stav da novca za povećanje zarada u državnoj kasi nema, i dalje stoji.

On je napomenuo da “nijedno društvo nema para koje bi platile rad zdravstvenih radnika”, ali da je finansijska situacija takva da ne dozvoljava povećanja njihovih zarada.

“Postoje dva predloga Granskog kolektivnog ugovora, i dajte da ih usaglašavamo”, rekao je Radunović, i napomenuo da je za 20. oktobar zakazan sastanak dvije strane.

Ujedinjeni sindikalci iz Saveza sindikata Crne Gore i Unije slobodnih sindikata, najavili su za 31. oktobar generalni štrajk svih zdravstvenih ustanova, a glavni razlog je neusvajanje Granskog kolektivnog ugovora, koji bi im, prema predlogu sindikalaca, garantovao vraćanje zarada na nivo iz 2009. godine.

To nije bilo prihvatljivo za Vladu, koja je predložila čak i smanjenje nekih nadoknada za zaposlene u tom sektoru.

“Zabrinjava što se sindikalci čude otkud podaci o prosječnim zaradama koje su prezentovali pomoćnik Nebojša Todorović i direktor Fonda za zdravstveno osiguranje dr Kenan Hrapović. Sjednice Upravnih odbora zdravstvenih ustanova su otvorene, tako da su se mogli upiznati sa tim podacima”, kazao je Radunović.

Ima dosta manipulacija podacima

On je napomenuo da ima dosta manipulisanja podacima, i da svako treba da odgovara za one koje iznese u javnost.

“Podaci o cijenama operacija nisu tačni. Operacija slijepog crijeva sa boravkom i ljekovima košta 400, a ne 30 eura, operacija žučne kese 950, a ne 100, a operacija preponske kile 398, a ne 30 eura, koliko je saopšteno da koštaju”, kazao je ministar.

Radunović je naglasio da se mora odvojiti rad od nerada, i da je opravdano da pojedini ljekari primaju plate od dvije hiljade eura, jer kod njih nema lista čekanja, po cio dan su na poslu, i radnim i neradnim danima, a nerijetko pokrivaju više mjesta, zbog nedostatka kadra.

Ministar je komentarisao i prozivke od strane sindikata da nije htio da im se obrati u proteklih nekoliko dana, i kazao da je imao smrtni slučaj u porodici, te da takav nastup sindikalaca najviše govori o njima.

Preporučujemo za Vas