Manjine vjeruju crnogorskoj policiji

Iz Uprave su naveli da je posebno evidentno povjerenje koje policija ima kod svih maninjskih zajednica
0 komentar(a)
policija, Foto: Arhiva "Vijesti"
policija, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 13.10.2011. 14:07h

Povjerenje manjinskih zajednica u policiju povećano je promovisanjem ljudskih i manjinskih prava u cijelom društvu, reformom policijske organizacije i razvijanjem njene efikasnosti, saopšteno je iz Uprave policije.

Direktor Uprave policije Veselin Veljović se sastao sa predstavnicima savjeta nacionalnih manjina u Crnoj Gori, u sklopu strateškog plana kontinuiranog poboljšavanja prakse ljudskih prava.

Iz Uprave su naveli da je posebno evidentno povjerenje koje policija ima kod svih manjinskih zajednica.

“Promovisanjem ljudskih i manjinskih prava u cijelom društvu, reformom policije i razvijanjem njene efikasnosti postignuto je jačanje povjerenja javnosti u policijsku organizaciju”, kaže se u saopštenju.

Unaprijediće senzibilitet prema manjinama

Kako je pojašnjeno, policija je svjesna da daljim unapređenjem senzibiliteta prema pripadnicima manjina poboljšava i sopstvenu efikasnost i komunikaciju sa građanima.

Navodi se da je zbog toga tokom razgovora posebna pažnja posvećena podizanju svijesti o značaju manjinske participacije i povećanju interesovanja pripadnika manjina za rad u policiji.

“Opredjeljenje direktora i Uprave policije u cjelini je da se nastavi sa radom na realizaciji ustavnih i zakonskih obaveza, međunarodnih standarda, usmjerenja i preporuka kako bi sastav crnogorske policije, u sjedištu i u svim organizacionim jedinicama, odražavao ukupnu raznolikost stanovništva, uključujući i etničku strukturu”, precizira se u saopštenju.

Navodi se da je, uz postojeće afirmativne mjere pri upisu kandidata na Policijsku akademiju u Danilovgradu, nacionalnim savjetima preporučeno da razmotre mogućnosti kreiranja sopstevnih podsticajnih mjera prema pripadnicima manjina, kako bi se podstaklo njihovo interesovanje za policijsko obrazovanje i kasniji rad u policiji.

“To je jedini održivi način dugoročnog ostvarivanja cilja o adekvatnom učešću pripadnika manjina u policijskoj organizaciji”, ocjenjuje se u saopštenju.

Sastanku sa Veljovićem prisustvovali su predstavnici Bošnjačkog, Srpskog i Muslimanskog nacionalnog savjeta, zvaničnici Hrvatkog nacionalnog vijeća i Nacionalnog savjeta Roma i Egipćana.

Bonus video: