Roditelji iz Tivta uporni: Đaci neće nadoknađivati opravdane časove

Mnogi sporazumi, ugovori i dogovori, potpisani i dogovoreni u Crnoj Gori, „između vlasti i opozicije... nisu ugledali svjetlo dana"
0 komentar(a)
Vlast i opozicija, poslanici, Foto: Luka Zeković
Vlast i opozicija, poslanici, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 13.10.2011. 11:51h

Predsjednik Savjeta roditelja tivatske OŠ "Branko Brinić" ocijenio je da to što je javnosti nepoznat sadržaj Sporazuma Vlade i opozicije protiv diskriminacije srpskog jezika u školama "sigurno ima razlog sakrivanja od javnosti, jer ono što je časno se ne krije".

"Ono što nije toliko dobro i časno se sakriva, pa neka građani prosude kakva je vlast, a i opozicija. Ako neće oni da objelodane sadržaj Sporazuma, pozivamo šefa delegacije EU Leopolda Maurera da nama i crnogorskoj javnosti dostavi svoju verziju potpisanog dokumenta, čiji je on bio garant, i zbog koga smo mi i privremeno obustavili opravdani bojkot zbog diskriminacije srpskog jezika, osim ako i on tamo nešto ne krije. Vrijeme je da se provjeri i njegov kredibilitet i uticaj, kad se već umješao“, poručio je Starčević.

On ističe da mnogi sporazumi, ugovori i dogovori, potpisani i dogovoreni u Crnoj Gori, „između vlasti i opozicije, ili industrijskih giganata sa raznim biznismenima i stranim ulagačima, nije ugledao svjetlo dana".

Pošto nema zvaničnog organa, kaže Starčević, koji je zadužen za kontrolu sprovođenja Sporazuma, ili ga ima ali ne radi svoj posao, stiče se utisak da je prvenstveni cilj i vlasti i opozicije bio da prekinu bojkot u našoj školi i smire situaciju u Boki kotorskoj:

"Neka dokažu suprotno, jer se našoj inicijativi za izvođenje nastave na srpskom jeziku, a pri tom ne osporavajući izučavanje predmeta crnogorski jezik i književnost, pridružuju i škole iz Zelenike, Herceg Novog i dalje".

Starčević opominje da Ministarstvo prosvjete „trenira strogoću i intezivno gura svoju priču sa crnogorskim jezikom, te da do danas nije dostavilo uputstvo za sprovođenjem plana za nastavu po režimu takozvanog Sporazuma, ako tako nešto uopšte i postoji“:

"Nastava i dalje izvodi po programu predmeta crnogorski jezik i književnost, iako je Zakon o opštem obrazovanju Skupština izmjenjenila u korist srpskog. Obećani udžbenici maternjeg jezika su stigli u škole i to dva ili tri kompleta za jedan razred koji broji u prosjeku 20 đaka, uz obrazloženje da je preporuka Ministarstva da se ti kompleti koriste od strane nastavnika, samo kao dopuna postojećoj materijalu za crnogorski jezik, i to na osnovu slobodne procjene nastavnika“, smatra Starčević.

Prema njegovim riječima, uputstvo o opravdanim i neopravdanim časovima takođe nije pismeno dostavljeno, već se direktori škola rukovode na osnovu usmenih naloga, tekstova i saopštenja koja su izašla u medijima, a možda i po sopstvenom nahođenju i pritiskaju roditelje da šalju djecu u školu subotom radi nekog nadoknađivanja:

"U našoj školi skoro svi roditelji su časove izgubljene tokom bojkota nastave pismeno opravdali, pa po Zakonu nema potrebe za nadoknađivanjem. Prethodne subote broj đaka u OŠ "Branko Brinić" u Krtolima bio je nula".

Bonus video: