Prosječna plata specijalisti u Kliničkom centru 1, 5 hiljada eura

Ministarstvo se nada da neće doći do generalnog štrajka zaposlenih u zdravstvu, ali da će, ako ga i bude, to biti problem sindikata, a ne Vlade
168 pregleda 0 komentar(a)
strajk, kc, zdravstvo, Foto: Boris Pejović
strajk, kc, zdravstvo, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 12.10.2011. 17:16h

Za povećanje plata zaposlenima u zdravstvu nema mjesta, ali je Ministarstvo zdravlja spremno na dalje razgovore, poručio je pomoćnik ministra, Nebojša Todorović.

On je na konferenciji za novinare koju su organizovali Fond za zdravstveno osiguranje i Ministarstvo kazao da se nada da neće doći do generalnog štrajka zaposlenih u zdravstvu, ali da će, ako ga i bude, to biti problem sindikata, a ne Vlade.

“Nadamo se da se štrajk neće desiti, da će zdravstveni radnici shvatiti naše razloge zašto u ovom trenutku ne možemo povećati plate, i očekujemo njihovo razumijevanje”, kazao je Todorović.

On je naglasio da u slučaju da se štrajk radikalizuje, pacijenti neće smjeti da trpe, jer su radnici dužni da ispune minimum procesa rada.

Ne mogu raspolagati "onim čega nema"

Todorović je rekao da takva odluka Ministarstva ne znači da će se prestati sa ulaganjem u zdravstvo, navodeći niz projekata planiranih za ulaganje u bolnice širom Crne Gore.

Zdravstveni radnici, kako je naveo, nemaju osmočasovno radno vrijeme, već su pripravni 24 sata, svakog dana u godini.

“Odgovorni u zdravstvenom sistemu Crne Gore nezadovoljni su statusom zaposlenih u zdravstvu, i zato smo posvećeni iznalaženju modela za prevazilaženje teške situacije ”, tvrdi Todorović.

On je kazao da se zbog teške finansijske situacije u svijetu ne može očekivati brzo rešenje, i da država ne može raspolagati “onim čega nema”.

On je kazao da se zbog teške finansijske situacije u svijetu ne može očekivati brzo rešenje, i da država ne može raspolagati “onim čega nema”.

“Zbog toga što se prethodnih dana saopštavaju različiti podaci o primanjima zaposlenih u zdravstvenim ustanovama, to je za posljedicu imalo zahtjev za saopštavanjem jedinih tačnih i pouzdanih podataka”, rekao je Hrapović.

On smatra da su različiti podaci i nerazumijevanje, koji su aktuelni ovih dana, nastali zbog pitanja zašto je prosječna zarada iz prošle manja u odnosu na 2009. godinu

“Zakonima o porezu na dohodak fizičkih lica i o doprinosima za obavezno zdravstveno i socijalno osiguranje, oporezovana su lična primanja, prije svega topli obrok i regres, što je imalo za posljedicu pad prosječne zarade od 154 EUR na godišnjem nivou, po zaposlenom”, kazao je Hrapović.

On je napomenuo da je od januara prošle godine uveden i startni dio zarade, kao zamjena za dvanaestinu regresa i naknadu za topli obrok, koji je utvrđen u različitim iznosima za različite periode.

“Na ovaj način zaposleni dobija više nego što je dobio po o osnovu regresa i toplog obroka za prošlu godinu”, rekao je on, dodajući da će se negativan efekat oporezivanja regresa i toplog obroka potpuno anulirati u julu naredne godine

Analiziraće "neradnike"

Prema njegovim riječima, prosječna neto plata za izabrane doktore u 2009. godini bila je 867 eura, prošle godine 840, a za prvih osam mjeseci ove 844 eura.

Plate medicinskih sestara iz tima izabranog doktora 2009. godine bila je 385 eura, prošle 377 i u prvih osam mjeseci ove godine 414 eura.

Ljekari sub-specijalisti u Kliničkom centru su do septembra imali prosječnu neto platu oko 1,3 hiljade, a specijalisti 1,5 hiljada eura, dok medicinski tehničari imaju platu od 432 eura.

Hrapović je pozvao zaposlene u zdravstvu da budu strpljivi, i da kroz razgovore dođu do najoptimalnijih rješenja.

Upitani da prokomentarišu izjavu ministra prosvjete i sporta Slavoljuba Stijepovića da u zdravstvu ima dosta neradnika, Hrapović je rekao da ima takvih slučajeva, da će to analizirati i ukazati na takve mogućnosti.

Bonus video: