Ministar Sekulić u Tivtu: Učinili bismo uslugu "Mimozi" da je zatvorimo

Zadovoljstvo je kada čujete da se svi projekti koji su planirani dobro odvijaju, da se planska dokumentacija riješava bez problema i u roku
52 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 12.10.2011. 14:36h

Ministar održivog razvoja i turizma Predrag Sekulić boravio je u radnoj posjeti Opštini Tivat gdje je razgovarao sa gradonačeklnikom Draganom Kankarašem i njegovim saradnicima, te predstavnicima tivatske privrede, a na temu „Perspektive turizma u Crnoj Gori“ Sekulić je održao predavanje studentima tivatskog Fakulteta za mediteranske poslovne studije.

„Zadovoljstvo je kada čujete da se svi projekti koji su planirani dobro odvijaju, da se planska dokumentacija riješava bez problema i u roku, a činjenica da će se u Tivtu tokom narednih godina u turizmu realizovati četiri krupne investicije vrijedne oko 2,5 milijardi eura, dosta govori o kvalitetu rada lokalne uprave u proteklom periodu", ocijenio je Sekulić nabrajajući da će realizacija projekta „Porto Montenegro“ koštati oko 700 miliona, „Luštica Development“ milijardu eura, Sveti Marko oko 300 miliona i „Qatari Diar“ oko pola milijarde eura.

„Tivat je pokazao da prvo morate nešto dobro da isplanirate kako bi ste mogli da razgovarate sa investitorima, a ne prvo da sa njima razgovarate, a kasnije planirate i onda imate problem sa tim planiranjem", istakao je Sekulić iako je stvarnost u Tivtu upravo drugačija jer su se svi planovi, počev od Arsenala, preko Svetog Marka do Luštice, radili baš u skladu sa željama investitora.

O Porto Montenegru pitajte Ministarstvo finansija

Na pitanje „Vijesti“ da li se ruski „Metropol“ do sada obraćao njegovom ministarstvu sa zahtjevom za izdavanje građevinske dozvole za početak izgradnje luksuznog rizorta na ostrvu Sveti Marko koji su Rusi ranije obećali da će početi graditi do kraja oktobra, Sekulić je odgovorio da se trenutno „razrađuje idejni koncept budućeg rizorta“.

Sekulić nije želio da komentariše činjenicu da u zvaničnoj evidenciji Uprave za nekretnine Crne Gore od tri izgrađena i useljena, postoji samo jedan.

Sekulić nije želio da komentariše činjenicu da u zvaničnoj evidenciji Uprave za nekretnine Crne Gore od tri izgrađena i useljena, postoji samo jedan luksuzni poslovno-stambeni objekat u „Porto Montenegru“, naglašavajući da je to pitanje za Ministarstvo finansija.

On je dodao da u izdavanju odobrenja „Porto Montenegru“ da luksuzni otvoreni bazen „Lido mar“ napravi kao zvanično privremeni objekat, nije prekršena Studija lokacije Arsenal iako ona predvidja očuvanje sinhro-lifta, a ne izgradnju bazena na njegovom mjestu.

Hotel "Mimoza" u centru grada

Sve je opet po zakonu

„Sve što je urađeno napravljeno je po zakonu. Što se tiče samog statusa privremenog objekta, njega diktira plan, a ne sami objekat – ne zavisi od veličine i kapaciteta pojedinog objekta da li će on biti privremen ili ne, već od planske dokumentacije", istakao je Sekulić pojašnjavajući da je dio sinhro-lifta „nakon dobijene saglasnosti Ministarstva kulture smješten u muzeju, uslijed čega je dati prostor ostao neisplaniran“.

Što prije se mora mijenjati aktuelno stanje po kome taj grad raspolaže sa samo 60 ležaja u hotelima visoke kategorije.

On je naglasio da posebno domaći hotelijeri poput HTP „Mimoza“ moraju pod hitno poboljšati kvalitet svojih objekata.

„Smatram da bi smo napravili uslugu kada bi HTP „Mimoza“ potpuno zatvorili pa bi najzad taj investitor postao svjestan da na najljepšim djelovima obale Tivta ne može držati hotele sa dvije zvjezdice", poručio je ministar dodajući da je jedini način da se takvi investitori natjeraju na ulaganja u objekte pooštrena fiskalna politika.

Gradonačelnik Dragan Kankaraš kazao je da se Tivat ima čime pohvaliti u sva tri segmenta koja prati Sekulićevo ministarstvo – prostorom planiranju, turizmu i ekologiji, ali da treba raditi na dodatnom osposobljavanju lokalne radne snage za zapošljavanje u velikim turističkim projektima koji će se realizovati u tom gradu.

Uskoro plan za "Plavi horizont"

Sekulić je obećao da će planske pretpostavke za izgradnju novog rizorta koji će na mjestu hotela „Plavi horizont“ graditi „Qatari Diar“ biti stvorene već početkom novembra i izrazio nadu da će izgradnja novog kompleksa startovati već početkom 2012.

Svetlana Poznanović iz „Qatari Diara“ kazala je da je u toku izrada urbanističko-tehničke dokumentacije.

„Uvjereni smo da ćemo ispoštovati sve rokove i da ćemo novi hotel otvoriti juna 2014 godine", istakla je Poznanović.

Galerija

Bonus video: