Barski fakultet prošao briselsku evaluaciju

Evaluacija je sprovedena na poziv Ministarstva prosvjete, koje je za ovu svrhu dobilo grant Svjetske banke za program evaluacije visokog obrazovanja, i angažovalo IEP čiji će evaluatori zajednički izvještaj uputiti ministarstvu i svakom od posjećenih fakulteta ponaosob
634 pregleda 0 komentar(a)
Fakultet za poslovni menadžment, Foto: Radomir Petrić
Fakultet za poslovni menadžment, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 25.04.2018. 13:01h

Evaluaciona komisija Međunarodnog evaluacionog programa (IEP) iz Brisela okončala je danas analizu dosadašnjeg rada Fakulteta za poslovni menadžment, jednog od prvih privatnih fakulteta u Baru i u državi. Prethodna tri dana, profesori sa Kipra, iz Londona i sa pariske Sorbone, te iz Jermenije, razgovarali su sa studentima, profesorima i osobljem fakuleta o svim aspektima nastave, a danas su imali susret i sa predsjednikom Opštine Bar dr Zoranom Srzentićem.

Evaluacija je sprovedena na poziv Ministarstva prosvjete, koje je za ovu svrhu dobilo grant Svjetske banke za program evaluacije visokog obrazovanja, i angažovalo IEP čiji će evaluatori zajednički izvještaj uputiti ministarstvu i svakom od posjećenih fakulteta ponaosob.

Predsjednik Komisije prof. dr Sokratis Katsikas sa Kipra kazao je “Vijestima“ da je u preporukama menadžmentu i nastavnom osoblju sugerisano da se fokusiraju na strateško planiranje i strateško razmišljanje "u svijetlu svih najavljenih promjena u ovoj sferi".

"Utisci komisije su odlični, konstatovano je da nema mnogo razlika između našeg i sličnih fakulteta u Evropi. Mi smo od komisije dobili preporuke, shodno novom zakonu, moraćemo da se akreditujemo na program 3+2 godine sa uvođenjem prakse od 25 posto, tu prema preporukama treba da se usaglasimo.Imaćemo smjerove mala i srednja preduzeća, bezbjednost, bankarstvo i psihologija. Osnovani smo 2005, prvi u Crnoj Gori uveli smjerove bezbjednost/ kriminalistika i psihologija, a profesori su nam iz Crne Gore, te sa univerziteta iz Beograda, Novog Sada i Rijeke", kazao je "Vijestima" dekan prof. dr Milenko Radoman.

Prodekan za nastavu doc. dr Dijana Medenica-Mitrović rekla je da su evaluatori prvi put došli 2014, da sagledaju gdje se nalazi visoko obrazovanje na nivou Crne Gore „generalno i pojedinačno“, i da naprave uvid u to šta je urađeno otkako je formiran fakultet i šta treba da se poboljša. Ukazujući da je ova posjeta nastavak tog procesa, ona je dodala da su članovi Komisije iskazali „zadovoljstvo promjenama koje smo napravili u ovom periodu“.

Bonus video: