Škola u Gukama će za đake biti spremna tek u drugom polugodištu

Ne bih svoje djete upisala u ovu školu da nije obećano da će za mjesec biti prebačeni na Guke, kaže sagovornica Vijesti
113 pregleda 0 komentar(a)
guke_1, Foto: G. MALIDŽAN
guke_1, Foto: G. MALIDŽAN
Ažurirano: 11.10.2011. 18:10h

Kašnjenje sa završetkom radova na izgradnji prve faze Osnovne škole u pljevaljskom naselju Guke najviše je pogodilo mališane koji svakodnevno po hladnom vremenu do škole moraju da putuju dva kilometra, umjesto stotinak metara, da su odgovorni u Opštini, Direkciji javnih radova i Ministarstvu prosvjete na vrijeme završili svoj dio posla.

Roditelji su kazali da je za njih neshvatljivo da Ministarstvo prosvjete nije preduzelo nikakve aktivnosti kako bi se ubrzao ovaj posao, a djeca i roditelji poštedjeli troškova, jer svakodnevno zbog velike udaljenosti djecu automobilima moraju da prevoze do škole u Moćevcu.

Ne bih svoje djete upisala u ovu školu da nije obećano da će za mjesec biti prebačeni na Guke. Ovakvim ponašanjem Ministarstvo pokazuje da mu interes djece nije najpreči

Ona kaže da je razočarana što svi oni koji su uključeni u ovaj projekat nijesu poštovali rok, iako je znala da će se tako nešto desiti.

„Ne bih svoje djete upisala u ovu školu da nije obećano da će za mjesec biti prebačeni na Guke. Ovakvim ponašanjem Ministarstvo pokazuje da mu interes djece nije najpreči. Škola je završena, najmeštaj ubačen, ali je kod nas uvijek najkoplikovanija administracija“ , rekla je naša sagovornica.

Faik Muhović direktor Osnovne škole “Salko Aljković” u sklopu koje će kao istureno odjeljenje raditi školi na Gukama, kazao je da se premještanje djece u novu školu može očekivati tek u drugom pologođu, jer kako je kazao, još nije urađena trafo-stanica.

Direktor Direkcije javnih radova Žarko Živković je rekao da je školska zgrada u potpunosti završena, priključena na vodovod i kanalizaciju i opremljena namještajem.

„Preostalo je da se uradi trafo-stanica, a taj dio posla treba da finansira Opština na osnovu protokola koji smo potpisali prije dvije godine. Vidjećemo i narednih dana da se taj posao uradi zajedno sa Ministarstvom prosvjete i eventualno Elektrodistribucijom. To znači kada pustimo struju djeca mogu ući u školu“, rekao je Živković.

Pupović: Ne zavisi sve od nas

I novoizabrani predsjednik Opštine dr Miloje Pupović je potvrdio da je problem u trafo-stanica.

“Prelazak u školu ne zavisi samo od nas i Direkcije javnih radova nego i od Ministarstva prosvjete, tako da će se to sa njima dogovoriti jer moraju da dislociraju kadar. Postoji i pitanje da li će škola raditi kao istureno odjeljenje ili će biti četvrta gradska osnovna škola, kako neki zagovaraju“, rekao je Pupović.

Živković je kazao da je u ovoj godini Vlada za završetak prve faze radova odnosno školske zgrade od 840 kvadrata izdvojila oko 260.000 eura. „U drugoj fazi planiramo da izgradimo još jednu školsku zgradu, fiskulturnu salu, administrativni dio i uredimo dvorište od oko 5.000 metara kvadratnih.

Planiramo da te radove nastavimo naredne godine i 2013. što je možda i realnije da bi se kompletirao taj objekat koji će kada se završi imati oko 2.200 metara kvadratnih“, rekao je Živković.

Bonus video: