Kampanju "Neželjena" potpisima podržalo preko šest hiljada građana

Iz Centra za ženska prava su zahvalili na podršci građanima, Vladi, medijima, NVO i relevantnim ministarstvima, kao i brojnim javnim ličnostima koji su prepoznali značaj kampanje za cjelokupno društvo
258 pregleda 1 komentar(a)
Maja Raičević, Zoran Pažin, Foto: Vlada Crne Gore
Maja Raičević, Zoran Pažin, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 25.04.2018. 12:03h

Nevladina organizacija (NVO) Centar za ženska prava (CŽP) predala je Vladi peticiju sa više od šest hiljada potpisa građana Crne Gore koji su podržali kampanju 'Neželjena.

Iz CŽP-a su zahvalili na podršci građanima, Vladi, medijima, NVO i relevantnim ministarstvima, kao i brojnim javnim ličnostima koji su prepoznali značaj kampanje za cjelokupno društvo.

„U okviru peticije koju smo organizovali kao podršku kampanji, prikupljeno je preko šest hiljada potpisa koje ćemo danas simbolično uručiti Vladi, iako je njena podrška nastavku aktivnosti već dogovorena“, kaže se u saopštenju CŽP-a.

Izvršna direktorica te NVO, Maja Raičević, kazala je da će se podrška Vlade sastojati u multisektorskom pristupu i konkretnim mjerama za suzbijanje problema rodne diskriminacije i prenatalnog odabira pola.

Ona je naglasila da njihov posao nije završen, i da slijedi sastanak koji će uskoro organizovati u saradnji sa Vladom.

„Kako bi nastavili sa konkretnijim mjerama u oblasti kulture, obrazovanja, socijalne i zdravstvene zaštite, kojima ćemo mijenjati patrijarhalne norme i stvarati pravednije društvo, u kojem će žene i muškarci biti ravnopravni”, precizirala je Raičević.

Iz CŽP-a su podsjetili da je, još u toku prikupljanja potpisa podrške za peticiju, potpredsjednik Vlade Zoran Pažin pozdravio inicijativu te NVO i izrazio podršku Vlade za rješavanje tog značajnog društvenog pitanja.

“Uspjeh ove kampanje značio bi nesumnjivo i korak naprijed u emancipaciji crnogorskog društva,” saopštio je Pažin.

On je ocijenio da rješavanje tako osjetljivih i kompleksnih društvenih pitanja zahtijeva udruženu akciju i saradnju državnih institucija, civilnog sektora i građana.

„Uvjeren sam da ćemo zajedničkim snagama uspjeti da prevaziđemo ovaj problem koji zadire u samu srž našeg društvenog bića. Na tom putu su vaša energija, stručna znanja i rad na podizanju svijesti građana od velike važnosti,“ zaključio je Pažin.

CŽP je kampanju 'Neželjena pokrenuo u cilju promjene negativne tradicije i sistema vrijednosti koji, kako su naveli, još uvijek više vrednuje dječake od djevojčica, muškarce od žena.

„Radi se o kulturnim normama koje opstaju uprkos emancipaciji društva i koje su toliko ukorijenjene da ih društvo nesvjesno prihvata, ne dovodeći u pitanje njihov uzrok, opravdanost i posebno – posljedice“, kazali su iz te NVO.

Prema njihovim riječima, prenatalni odabir pola i selektivni prekidi trudnoće upravo su jedna od posljedica vjerovanja da je rođenje muškog djeteta – nasljednika, imperativ za svaku porodicu, i da je muško dijete vrjednije od ženskog.

Kampanja je, kako se navodi u saopštenju, pokrenula društveni dijalog o uzrocima problema koji leže u rodnoj neravnopravnosti, umjesto da ga rješava na pogrešan način - osudom žena ili dodatnom restrikcijom njihovih reproduktivnih prava.

Iz CŽP-a su kazali da je vijest o kampanji, samo u toku prva dva dana od njenog lansiranja, prenijelo preko 120 domaćih, regionalnih i svjetskih medija, a tokom prethodnih pert mjeseci TV spot kampanje je vidjelo 80 odsto populacije Crne Gore i skoro svaki korisnik socijalne mreže Facebook u Crnoj Gori.

„Tema Kampanje 'Neželjena prevazilazi granice Crne Gore. Suzbijanje rodne diskriminacije i prenatalnog odabira pola su teme od globalnog značaja, zbog čega je CŽP Ujedinjenim nacijama podnio predlog da se 25. april proglasi Svjetskim danom borbe protiv prenatalnog odabira pola“, dodaje se u saopštenju.

Bonus video: