Akcija za ljudska prava očekuje da Vujanović pomiluje Petra Komnenića

Komneniću je stiglo sudsko rješenje o zamjeni novčane kazne od tri hiljade za klevetu sa četiri mjeseca zatvora
174 pregleda 0 komentar(a)
Petar Komnenić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Petar Komnenić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 11.10.2011. 13:36h

Akcija za ljudska prava (HRA) očekuje od predsjednika države Filipa Vujanovića da pomiluje Petra Komnenića i spriječi dalje negativne posljedice krivične presude za klevetu protiv novinara Televizije Vijesti.

Komneniću je stiglo sudsko rješenje o zamjeni novčane kazne od tri hiljade za klevetu sa četiri mjeseca zatvora.

On je u februaru osuđen za klevetu zbog teksta u nedjeljniku Monitor, Sudije pod prismotrom, u kome je pisao o nezakonitim mjerama tajnog nadzora protiv više sudija Višeg suda u Podgorici.

“Neistraženi slučaj prisluškivanja sudija Višeg suda u Podgorici i nestanka predmeta o primjeni mjera tajnog nadzora protiv sudija, na relaciji sud – tužilaštvo, o čemu je pisao Komnenić, koji je zbog toga pravosnažno osuđen za klevetu i kome sada prijeti zatvor, svjedoči o nepostojanju ambijenta za razvoj istraživačkog novinarstva u Crnoj Gori”, kazala je izvršni direktor HRA Tea Gorjanc Prelević.

Bez odgovora tužilaštva

Ona je navela da su presude Osnovnog i Višeg suda u Podgorici protiv Komnenića donijete protivno standardu iz prakse Evropskog suda u Strazburu koji, kako je dodala, zahtijeva da se posebno uzme u obzir da li je novinar pokrenuo pitanje od javnog značaja i da u takvom slučaju ne zahtijeva od novinara da dokaže apsolutnu istinitost svojih tvrdnji.

“S druge strane, državno tužilaštvo je uskratilo odgovor na pitanje HRA o tome što je preduzeto da se istraže navodi Komnenića o prisluškivanju sudija i nestanku predmeta o tom prisluškivanju iz Višeg suda u Podgorici”, podsjetila je Gorjanc Prelević.

Ona je saopštila da su navodi Komnenića bili potkrijepljeni izjavom sudije Radovana Mandića, pisanom zabilješkom sudije Hamida Ganjole i prepiskom Ganjole i specijalne tužiteljke Stojanke Radović.

“Iako je Upravni sud još u maju ove godine poništio rješenje Ministarstva pravde, koje je podržalo Vrhovno državno tužilaštvo u uskraćivanju informacija, i naložio donošenje novog rješenja o pristupu informacijama o ovom i drugim slučajevima, Ministarstvo pravde do danas nije donijelo novo rješenje, niti je državno tužilaštvo javnosti saopštilo ove informacije”, naveli su iz HRA.

Bonus video: