Pivara “Trebjesa” uručila ček od 10.000 eura NVO “Ozon”

Iskustva iz regiona pokazala da je sve veći broj kompanija koje osnivaju svoje fondacije i raspisuju konkurse za NVO
57 pregleda 0 komentar(a)
Nikšićka pivara, Foto: Srđo
Nikšićka pivara, Foto: Srđo
Ažurirano: 11.10.2011. 11:46h

Nevladina organizacija “Ozon” sa projektom “Ja volim moj Nikšić, a ti” pobjednik je konkursa koji je u julu raspisala Pivara “Trebjesa” za finansiranje projekata u oblasti zaštite životne sredine.

Ta NVO dobila je ček od deset hiljada eura za šestomjesečne aktivnosti koje će se ticati reciklaže, otvaranja javne linije za građane koji će moći da pitaju sve o životnoj sredini, a jedan dio novca biće iskorišćen i za nabavku potrebne opreme Komunalnom preduzeću iz Nikšića.

Pivara “Trebjesa” je i ove godine iskoračila jedan veliki korak ispred svih drugih privrednih subjekata u Nikšiću možda zato što je jedna od najuspješnijih privrednih subjekata koji posluje na teritoriji naše opštine koja nažalost nije više industrijski centar kao što je nekad i bila”, kazao je izvršni direktor “Ozona” Aleksandar Perović.

On je najavio da će ubrzo na novoj konferenciji za javnosti obavijestiti građane o svim aktivnostima koje su planirane projektom.

U konkurenciji bilo 11 projekata

Menadžerka korporativnih poslova u Pivari Natalija Milić kazala je da je pristiglo 11 projekta, kao i da je žiri u prvom krugu odabrao četiri - Dom revolucije “Naš dom naša avlija”, čiji je predlagač NVO “Alfa centar”, “Budimo energetski i efikasni” Društva mladih ekologa Nikšića, “Ja volim moj Nikšić, a ti” Ekološkog pokreta “Ozon” i “Za čistiji Nikšić” fondacije “FORS Montenegro”.

Ta NVO dobila je ček od deset hiljada eura za šestomjesečne aktivnosti koje će se ticati reciklaže

Dio naše strategije društvene odgovornosti je da se uvijek trudimo da pomognemo u rješavanju nekih aktuelnih pitanja. Smatramo da je zaštiti životne sredine definitivno jedan od prioriteta, posebno u Nikšiću koji je dugi niz decenija bio poznat kao industrijski centar”, dodala je ona.

Dobar način za ulaganje preduzeća u zajednicu

Marina Vuković iz Centra za razvoj nevladinih organizacija CRNVO i članica žirija kazala je da primjer Pivare “Trebjesa” predstavlja jedan od dobrih načina kada je u pitanju ulaganje preduzeća u zajednicu. Ona je istakla da većina preduzeća smatra da je najbolji na koji će pomoći zajednici uručivanje sponzorstava određenim ciljnim grupama ili s vremena na vrijeme dati donaciju u robama i novcu.

Smatram da još uvijek ne postoji dovoljno razvijena svijest da su prava ulaganja upravo ona ulaganja koja su u skladu sa onim što su strateške potrebe zajednice u kojima preduzeće djeluje. Vrlo često preduzeća ne prave prethodnu analizu onoga što jeste stanje potreba u lokalnim zajednicama nego, prosto želeći da pokažu da oni jesu društveno odgovorni, ulažu možda čak i neke institucije i organizacija kojima pomoć u tom trenutku nije toliko potrebna”, objasnila je Vuković.

Iskustva iz regiona pokazala da je sve veći broj kompanija koje osnivaju svoje fondacije i raspisuju konkurse za NVO

Ona je dodala da su iskustva iz regiona pokazala da je sve veći broj kompanija koje osnivaju svoje fondacije i raspisuju konkurse za NVO i javne ustanove i finansiraju njihove projekate.

Odluku o pobjedniku konkursa donio je žiri koji su činili dva predstavnika Pivare, predstavnik Centra za razvoj nevladinih organizacija, profesor sa Metalurško – tehnološkog fakulteta Vanja Asanović i načelnica Službe za zaštitu životne sredine Opštine Nikšić Vera Mirković.

Bonus video: