Potpisan sporazum o obavljanju društveno korisnog rada

Sporazumom je omogućeno da se lice kome je rješenjem državnog tužioca utvrđena obaveza obavljanja društveno korisnog ili humanitarnog rada, ne isključi iz društva, već da razvije svijest o štetnosti određenih ponašanja i odgovornosti za štetne posljedice
84 pregleda 0 komentar(a)
ivica Stanković, Damir Šehović, Foto: Gov.me
ivica Stanković, Damir Šehović, Foto: Gov.me
Ažurirano: 25.04.2018. 11:56h

VDT Ivica Stanković i ministar prosvjete Damir Šehović potpisali su danas sporazum u cilju obavljanja društveno korisnog ili humanitarnog rada, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete.

Oni su naveli da se ovim sporazumom uređuju uslovi pod kojima osumnjičena lica obavljaju određeni društveno korisni ili humanitarni rad.

Sporazumom je omogućeno da se lice kome je rješenjem državnog tužioca utvrđena obaveza obavljanja društveno korisnog ili humanitarnog rada, ne isključi iz društva, već da razvije svijest o štetnosti određenih ponašanja i odgovornosti za štetne posljedice. A sve to uz pomoć i nadzor zajednice i radom na koji je dobrovoljno pristao.

Tužilaštvo i Ministarstvo su se saglasili da će se obavljanjem društveno korisnog ili humanitarnog rada, koji se vrši u okviru nadležnosti Ministarstva, postići koristan rad za društvenu zajednicu.

Stanković je naveo podatak da je tokom 2017. godine, pred državnim tužilaštvima putem ovog instituta okončano 659 predmeta i da je u korist humanitarnih organizacija i javnih ustanova uplaćeno 273.581,00 eura, te da je putem ovog instituta, a na ime naknade štete oštećenima, uplaćeno 22.146,57 eura.”

Podrazumijeva se da će se poslovi pomenutih lica opredijeliti vodeći pri tome računa o starosnoj dobi, polu, stručnoj spremi.

Biće određeno i lice koje je dužno da prati obavljanje društveno korisnog ili humanitarnog rada, vodi evidenciju i po završetku obavljanja društveno korisnog ili humanitarnog rada od strane osumnjičenog, podnese konačan izvještaj džavnom tužiocu.

Bonus video: