Samo se sirotinja liječi u KCCG, bogataši idu u inostranstvo

Osim niskim mjesečnim primanjima, štrajkači ispred Kliničkog centra nezadovoljni su i zbog sve veće razlike između bogatih i siromašnih
110 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 10.10.2011. 18:57h

"Treba preživjeti od prvog do prvog. Katastrofa", "Od kad sam se zaposlila ja stalno to slušam, nema para. Kako za njih ima?", "Mi smo bijeda", "Mučimo se", "Platiti stan, školovati djecu, dok oni svoju školuju u inostranstvu", "Neka mi primamo njihovu platu, a ove naše da damo njima. Da vidimo, samo mjesec dana, ništa više ne tražimo".

Ovo su bili komentari zaposlenih u Kliničkom centru Crne Gore, koji su u 11 sati prekinuli rad jer im je, kako su kazali, "prekipjelo".

"Ako sve zdravstvene ustanove budu štrajkovale, vidjećemo kako će to izgledati", kazao je Vladimir Pavićević, predsjednik sindikata Kliničkog centra.

Štrajku zdravstvenih radnika, koji su nezadovoljni materijalnim položajem struke, pridružile su se njihove kolege sa sjevera i juga.

U Bijelom Polju je štrajkovalo više od 400 radnika zdravstva.

"Nadamo se da će da se nastave pregovori i da će doći do dogovora", rekla je Vojislavka Gačević iz Doma zdravlja u Bijelom Polju.

Nisu svi članovi sindikata

U Herceg Novom je, ipak, "zaškripalo" u organizaciji štrajka. Zorica Cvitković iz hercegnovskog Doma zdravlja lošu organizaciju štrajkača objašnjava činjenicom da "mnogi ljudi nisu članovi sindikata".

"Da im povećaju plate, treba zdravstvu, pa ne bi ni mi ispaštali i čekali ovdje po cijeli dan"

Pacijentima nije bilo svejedno dok su danas čekali na preglade, ali uprkos gužvi podržavaju ljekare. Gospođa koja je strpljivo čekala red, u povećanju plata vidi rješenje problema ljekara, ali i pacijenata.

"Da im povećaju plate, treba zdravstvu, pa ne bi ni mi ispaštali i čekali ovdje po cijeli dan", kazala je.

Među pacijentima u Herceg novom bio je i otac koji je doveo svoju djecu kod ljekara. Uprkos roditeljskim brigama i prehlađenoj djeci, podržao je štrajkače.

"Svi mi bi trebalo da štrajkujemo", rekao je.

A sad, svi na posao

Osim niskim mjesečnim primanjima, štrajkači ispred Kliničkog centra nezadovoljni su i zbog sve veće razlike između bogatih i siromašnih. Zdravstveni radnici kažu da se u KCCG liječi "samo sirotinja".

"Imamo informaciju da je ovaj štrajk održan u svim zdravstvenim ustanovama u Crnoj Gori, što čini našu poruku vrlo jasnom"

"Bogataši neće ovdje, oni će privatnim avionom gdje god požele", rekla je jedna od radnica Kliničkog centra.

Oko 12 časova štrajkači su, prema ranijem dogovoru, okončali štrajk, "za danas".

Na kraju prvog dana štrajka radnicima se obratio predsjednik sindikata KCCG i najavio "dogovor oko svih narednih koraka".

"Imamo informaciju da je ovaj štrajk održan u svim zdravstvenim ustanovama u Crnoj Gori, što čini našu poruku vrlo jasnom. Situacija mora da se promijeni i mi moramo da budemo uvjereni da država stvarno vodi računa o zdravstvenim radnicima.

Hvala vam svima, a sad - svi na posao!", rekao je Pavićević i time zaključio prvi dan štrajka radnika KCCG.

Bonus video: